Силите за сигурност на Беларус са задържали агент на японското разузнаване, за когото се твърди, че е наблюдавал граничните райони и военни обекти на бившата съветска република и съюзник на Русия, пишат беларуските медии, цитирайки държавния телевизионен канал "Беларус 1", който първи съобщи за ареста и посочи, че днес ще бъдат предоставени повече подробности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Твърди се, че задържаният японски гражданин е участвал в събиране на разузнавателни данни за социалните и икономическите условия в Беларус, за прилагането на китайската инициатива "Един пояс, един път" и ситуацията по беларуско-украинската граница.

В съобщенията се посочва, че той е снимал обекти на военната инфраструктура.

Финансираното от американското правителство Радио "Свобода" цитира беларуската телевизия, според която мъжът е бил задържан в югоизточния град Гомел в Беларус и е обръщал внимание на "най-широки сфери, представляващи интерес" в страната.

Преди това мъжът е преподавал японски език в университета в Гомел, родния град на съпругата му, като е организирал също изложба за културата и традициите на Япония. Радио "Свобода" цитира казаното от него пред телевизията, според което той приема, че дейността му би могла да навреди на държавата, където се намира.

Беларус, ръководена от президента Александър Лукашенко от 1994 г. насам, е един от най-близките съюзници на Русия и позволи на лидера на Кремъл Владимир Путин да използва нейната територия, за да започне през февруари 2022 г. инвазията в Украйна.

Това е първият случай в Беларус, когато японски гражданин е замесен в разузнавателна дейност, отбелязва Ройтерс. През юни германски гражданин беше осъден по обвинения в тероризъм и осъден на смърт в страната, но бе освободен като част от голямата размяна на затворници между Русия, Беларус, САЩ и други държави.