18-годишен младеж бе застрелян днес от полицията в Мюнхен при опит за атентат срещу израелското консулство. Нападателят е известен на властите като ислямист. Той е открил стрелба с дългоцевна пушка срещу полицаите, охраняващи израелското консулство в града. Те отвърнали на огъня и извикали подкрепление. В завързалата се престрелка нападателят е убит. Районът бе отцепен за няколко часа, докато властите се уверят, че атентаторът е действал сам.

Според информации в медиите нападателят е роден в Австрия.

„Мюнхен за кратко бе в шок тази сутрин. Имаше момент, в който всички се страхувахме какво се случва. За щастие полицията успя да отстрани нападателя и няма никой друг пострадал. Благодаря на полицията за това“, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

На днешния ден се навършват 52 години от бомбения атентат на Олимпийските игри през 1972 г., когато палестински терористи убиват 11 израелски спортисти в Мюнхен. По-голямата част от дипломатите и служителите на близкото израелско консулство не са в офиса днес - поради отбелязването на годишнината от олимпийския атентат. Израелското външно министерство съобщи, че няма пострадали служители на консулството.