Френският президент Еманюел Макрон назначи бившият европейски комисар Мишел Барние за премиер. Бившият преговарящ за Брекзит става премиер на 73-годишна възраст в разгара на политическа криза. Барние, който е най-възрастният министър-председател в историята на съвременна Франция, е натоварен със задачата да сформира „обединяващо правителство в служба на страната“, се казва в съобщението на президентството, цитирано от БТА.

След изборите през юли, лявата коалиция се очерта като най-голямата политическа сила във Франция, но с недостатъчно места за общо мнозинство. Центристката фракция на Макрон и крайната десница съставляват другите две големи групи в Националното събрание.

Консервативният бивш министър Ксавие Бертран и бившият премиер социалист Бернар Казньов бяха считани за първоначални фаворити за поста министър-председател. Но и двамата отпаднаха, тъй като разпределението на силите в новия френски парламент се изправи срещу тях.

Във Франция президентът назначава министър-председателя, чиято кандидатура може да бъде отхвърлена впоследствие от парламента. И Бертран, и Казньов рискуваха да бъдат изправени пред вот на недоверие, който можеше да получи подкрепа както от левия блок, така и от крайната десница.

Барние, десен политик и бивш преговарящ на ЕС за Брекзит, се очакваше да се завърне в политиката като премиер след разговорите с Макрон в Елисейския дворец. Той е почти незабележим във френския политически живот, след като не успя да спечели номинацията на своята партия „Републиканците“, за да се изправи срещу Макрон за президентския пост през 2022 г.