Международната агенция за атомна енергия съобщи, че вероятно ще се наложи разрушаването на охладителната кула, която е била повредена при пожар в окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ, предаде БТА.

„Тази голяма конструкция не може да се използва в бъдеще, така че вероятно ще бъде разрушена в даден момент”, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси по време на посещение вчера в атомната електроцентрала.

Охладителната кула на най-голямата атомна електроцентрала в Европа беше повредена по време на пожар през август. Украйна обвини руските окупатори, че са причинили пожара, докато ръководството на централата, назначено от Русия, и администрацията на окупираната част от украинската Запорожка област, от друга страна, обвиниха за нападението украински безпилотен летателен апарат.

Тогава Гроси заяви, че повредата на охладителната кула не застрашава безопасността на шестте реактора в централата, които в момента не работят.

„АЕЦ „Запорожие”, която руските сили окупираха преди близо две години и половина в началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна, неведнъж е била обект на нападения или саботажи, за които Москва и Киев си отправят взаимни обвинения.