България очаква терминалът за втечнен природен газ в Александруполис да започне работата си на 1 октомври. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на осмото издание на „Енергиен форум за Югоизточна Европа“ в Солун. Събитието е организирано от Американо-гръцката търговска камара и Атлантическия съвет.

Прогнозата на Малинов съвпада с уверението на проектната компания Gastrade, която обяви официално, че терминалът ще заработи на 1 октомври. „Булгаргаз“ планира пет търга, с които да осигури по един кораб за всеки месец до февруари 2025 година.

Съоръжението ще доставя втечнен газ от САЩ и други страни за България, Гърция, Сърбия, Румъния, Унгария, Северна Македония, Молдова и Украйна.

„Булгаргаз“ планира пет търга, с които да осигури по един кораб за всеки от месеците до февруари 2025 година.

Владимир Малинов подчерта и важността на това да се съхрани конкурентността на икономиките от региона при увеличаването на дела на зелената енергия. „В сътрудничество с всички страни трябва да изградим необходимата електроенергийна мрежа, за да осигурим достъп до енергия на поносими за бизнеса и потребителите цени“, каза той.

Терминалът за втечнен газ в Александруполис, който ще осигури коридор за доставка на втечнен природен газ от алтернативни източници на България, е със стратегическо значение за страната. "Булгартрансгаз" е акционер в съоръжението с дял от 20 на сто.