Нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година. Това заяви президентът Румен Радев в речта си на церемонията по отбелязване на Съединението в Пловдив.

И изброи в какво, според него, се състои изходът: в гражданската преоценка и личната отговорност на всекиго, в способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията и с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред. За да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело – Съединението, заяви държавният глава, цитиран от БТА.

„И нека, когато дойде и нашето време и когато самите ние се изправим пред взискателния взор на потомците, да можем с лекотата на изпълнения дълг да повторим думите на министър-председателя Петко Каравелов: „Ние извършихме това, което можахме и колкото можехме. Вървяхме с народа... и сега, без да се срамим от никого, можем да чакаме със спокойствие съда на историята“, завърши президентът.

Според него днес българите търсят гордост в миналото и често забравят и загърбват дълга си към настоящето и бъдещето. „Хлъзгаме се по пътя на разединението и безверието“, посочи той.

Румен Радев отбеляза, че днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите сили, със силата на своя идеал са помели границите на една огромна историческа несправедливост. Поколение, което ни даде урок, че политици и граждани могат да се възприемат и действат като творци на историята, а не като нейни безпомощни заложници, допълни държавният глава.