Тежък полуфинал изиграха италианецът Ян Синер и британецът Джак Дрейпър на последния за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ. И двамата тенисисти трябваше да се справят с неразположения, като в крайна сметка световният номер 1 си осигури мач за титлата след победа със 7:5, 7:6 (3), 6:2.

Дрейпър дори повърна няколко пъти на самия корт, съобщи bTV.

Той просто не издържа на високата влажност в Ню Йорк и тялото му го предаде. Дрейпър опита да се сдържи, но изхвърли през устата си стомашни сокове директно на корта между две разигравания, докато се опитваше да си поеме въздух.

Той не успя да се добере до пейката си, а зрителите извърнаха поглед с погнуса, съобщава bTV.

След мача той обясни, че никога не се е чувствал толкова зле.

"Ясно е, че това бе голям момент за мен. През целия турнир бях много спокоен, но днес бях по-развълнуван и по-нервен", каза Дрейпър, цитиран от БТА.

"Аз съм човек, който много лесно започва да се тревожи и понякога това се отразява на представянето ми на корта. Преди мача се чувствах съвсем нормално, но явно напрежението ми повлия. Когато веднъж ти стане зле, не почваш да се чувстваш по-добре, а напротив. В такива дълги мачове трябва да можеш да захранваш тялото си, което успях да направя", обясни Дрейпър.

"Не можех да се движа нормално по корта, когато това се случи. Чувството бе ужасно. Усещах се все по-отпаднал и по-болен", каза още британецът.

С достигането си до полуфиналите в Ню Йорк 22-годишният Дрейпър си осигури изкачване в световната ранглиста с пет места и от понеделник ще бъде на рекордната в кариерата си 20-а позиция.

Яник Синер пък трябваше да се справя с болки в китката и поиска медицинска помощ във втория сет. Той я нарани при падане на корта.

В крайна сметка обаче италианецът ще играе за втора титла от Шлема. Той триумфира в началото на 2004 г. в Австралия. Негов съперник ще е Тейлър Фриц, който победи Франсис Тиафо с 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1.

На финала, който е в неделя от 21:00 ч. българско време, Фриц със сигурност ще има по-голяма подкрепа от зрителите, при това не само защото е американец.

Преди старта на Откритото първенство на САЩ стана ясно, че през март Синер е дал положителна допинг проба, но не е бил наказан, тъй като е доказал, че количеството на забраненото вещество е нищожно и то е попаднало в организма му не по негова вина, а заради небрежност на масажиста му.

Фенове, тенисисти и специалисти реагираха остро заради липса на ефективни мерки.