В интервю за италиански медии президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че подготвя план за мир. Той участва на ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети" в италианския град Чернобио, съобщава БНР.

Володимир Зеленски се срещна в Чернобио с премиера на Италия Джорджа Мелони, след което даде интервю за централните ежедневници Repubblica, CorrieredellaSera, laStampa, и Sole 24 Ore, за телевия Раи1 и SkyИталия.

Попитан за какво е разговарял с Мелони, Зеленски заявява, че са разговаряли "за възстановяването на Украйна, за подготовката на конференцията по темата, която ще се проведе в Италия през 2025 г“. 

Зеленски обяснил още, че изготвя план за прекратяване на огъня, който ще бъде готов през ноември. Ще го представи на президента Байдън, на кандидатите Тръмп и Харис и лидерите на Г-7, защото иска да знае какво мислят. 

"Република" отбелязва, че поради поверителност Зеленски не предоставил подробности, "но се разбира, че планът ще включва активната роля в украинската защита на западните партньори, което е "гаранция за прекратяването на огъня". 

Смята се, че "това е позволило на лидера на Киев да седне на масата и да започне дипломатически преговори", отбелязва още ежедневникът "Република".