Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция, предадоха осведомителните агенции.

Церемонията беше излъчва на живо в сайта на форума.

Носителят на приза обяви председателката на журито на 81-вото издание на кинофестивала - френската актриса Изабел Юпер. За голямата награда се конкурираха 21 заглавия.

Драмата "Съседната стая" е първият англоезичен филм на Алмодовар и световната му премиера се състоя във Венеция. В главните роли са актрисите Джилиан Мур и Тилда Суинтън.  Те играят отчуждени приятелки, които се запознават в младежките си години, докато работят в едно списание. По-късно обаче пътищата им се разделят. Ингрид, в чиято роля е Мур, пише романи, Марта, изиграна от Суинтън, става военен репортер. И сега, след години раздяла, двете се срещат отново... Алмодовар се фокусира върху въпросите за живота, смъртта и приятелството.

Испанският режисьор благодари на двете актриси за участието им в "Съседната стая". "Тази награда наистина им принадлежи, това е филм за две жени и тези две жени са Джилиан и Тилда", каза Алмодовар, цитиран от Ройтерс. 

Голямата награда на журито на 81-вото издание на кинофестивала във Венеция спечели продукцията Vermigilio на италианската режисьорка Маура Делперо.

Наградата "Сребърен лъв" за най-добър режисьор получи Брейди Корбет за The Brutalist, в който участва Ейдриън Броуди.

Специалната награда на журито бе присъдена на продукцията "Април", дело на грузинската режисьорка Деа Кулумбегашвили.

Купа "Волпи" за най-добър изпълнител на мъжка роля получи французинът Венсан Лендон за изпълнението си в драмата с оригинално заглавие Jouer avec le feu ( б.р. филмът е със заглавието The Quiet Son на английски език) , режисирана от Делфин и Мюриел Кулин. 

За най-добра женска роля бе наградена Никол Кидман за Ваbygirl на режисьорката Халина Рейн. Актрисата не присъства лично на церемонията тази вечер, но от нейно име от сцената послание изчете Рейн и от него стана ясно, че е починала майката на Кидман. "Малко след като пристигнах във Венеция, научих, че моята майка красивата, смела Джанел Кидман е починала. В шок съм и трябва да бъда със семейството си. Тази награда е за нея", се казва в писмото на актрисата.

Наградата "Марчело Мастрояни" за най-добър дебют беше присъдена на французина Пол Киршер за ролята му в "Децата им след тях" (Leurs enfants après eux) на режисьорите Людовик и Зоран Букерма. 

Водеща на церемония тази вечер беше италианската актриса Свева Алвити.