И „Зелено движение“ няма да участва на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври 2024 г. Това става ясно от съобщение на партията във фейсбук.

Припомняме, че за последните избори за Народно събрание на 9 юни движението реши да се отцепи от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Тогава обаче то получи едва 9324 гласа, равняващи се на 0.43%.

Неуспешни преговори за коалиции

За предстоящия вот те са имали контакти за коалиции с няколко партии.

„Въпреки проведените разговори с партньори като „Продължаваме промяната”, „Да, България”, „Единение”, "Ние идваме" липсата на подкрепа за широко обединение и силно демократично мнозинство обезсмисля нашето участие в тези избори“, посочват от „Зелено движение“, което към момента се води от двама съпредседатели – Тома Белев и Даниела Божинова.

„Националният съвет на партията взе решение да насочи усилията си към създаване на гражданско-политически субект, който да гарантира европейското развитие на България, защитата на демокрацията и активното включване на гражданите в процесите на управление“, заявят още от „Зелено движение“.

От там призовават своите симпатизанти да гласуват по съвест и с преференции за кандидати, които доказано защитават европейския път на България, социалната справедливост, съхранението на природата и културното наследство, достъпа до чиста вода и въздух, политики за адаптация към климатичните промени.

„Нашата цел остава ясна: да защитим демокрацията, гражданските права и бъдещето на България като част от силна и обединена Европа“, посочват още от „Зелено движение“.

"Ние идваме" също се отказва

Миналата седмица и „Ние идваме“ взе решение да не участва на изборите на 27 октомври. Партията на Мария Капон, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян също отчете слаб резултат на 9 юни – 5939 гласа (0,28%).

“Според нас на предстоящите избори ще се разрешават преди всичко вътрешнопартийни конфликти, а в добрия случай - ще се направи пореден опит за съставяне на кабинет“, посочиха от „Ние идваме“.

Целите на партията са свързани с реформи в правосъдието, икономиката, образованието и здравеопазването. Мнозинство и общи действия по тези въпроси можеха да се образуват и в този парламент, но такива нямаше. Поради това, техническо участие в тези избори е безсмислено. Благодарим на потенциалните ни партньори и запазваме диалога с тях.

„Ние идваме“ продължава привличането на членове и структурирането на организацията за следващ изборен цикъл, заявиха още от партията.