• Видеото, в което Ахмед Доган призовава членове на ДПС да протестират, е манипулирано с помощта на изкуствен интелект;
  • Манипулираното видео първо е споделено в ТикТок от сатиричен профил, а по-късно и във Фейсбук от два анонимни профила.

Видеото, в което почетният председател на ДПС Ахмед Доган се обръща към членове на партията с думите „излезте и протестирайте (…) държавата се опитва да отнеме онова, за което толкова дълго се борихме – моето богатство”, е дийпфейк (произведено е с помощта на изкуствен интелект). За създаването на клипа са използвани автентични кадри от заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС от 27 август 2024 г., като върху тях е насложен звук, генериран от изкуствен интелект, показва проверка на Factcheck.bg

Манипулираното видео е споделено за първи път в ТикТок от профил, който публикува сатирично съдържание, свързано с Ахмед Доган.

Час след като излиза в ТикТок, видеото е публикувано и във Фейсбук от два анонимни профила.

Единият профил, на име „Georgi Georgiev” е активен единствено в групата „Делян Пеевски председател на ДПС”. Обратно търсене на профилната снимка показва, че тя е на модела Кевин Сампайо, романтичен партньор на певицата Мадона. Профилът няма други снимки, няма видима листа с приятели, нито активност друга от тази в групата в подкрепа на Делян Пеевски. Обратно търсене на снимката на корицата на Фейсбук профила води до различни сайтове за интериорен дизайн. 

Другият профил, публикувал видеото, се казва „Методи Стойчев” и използва снимка от фотобанка като профилна снимка. Този профил е един от администраторите на Фейсбук групата в подкрепа на изключения от партията съпредседател на ДПС Делян Пеевски “НОВО НАЧАЛО С ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ”.

Проверено:

Видеото, в което Ахмед Доган призовава членове на ДПС да протестират, е манипулирано с помощта на изкуствен интелект. Първоначално клипът е публикуван от сатиричен профил в ТикТок, а впоследствие е разпространен от два анонимни профила във Фейсбук.