"Огромни поздравления за екипа от баща и син, Стефан и Максим Иванови, които завършиха първия пълен преход с гребна лодка през целия Северен ледовит океан."

Това пишат днес в специален поздрав от американското посолство в София. 

"Освен това постижение, те са си поставили още една цел - да популяризират две важни за тях каузи. Двамата отправиха призив по време на пътешествието си за подкрепа на кампанията „Да! За живот“ на Министерството на здравеопазването.

По време на плаването си Стефан и Максим събират и десетки проби с планктон в подкрепа на изследванията върху климатичните промени на Биологическия факултет на Софийския университет", допълват от амбасадата.

Вчера БТА съобщи, че Иванови написаха в Инстарграм "Акостирахме в Свалбард".

"След прекосяването на Северния ледовит океан с „Неверест“, телата ни са изцедени от канските усилия, но душите ни преливат от удовлетворение", добавиха те. 

Баща и син Иванови завършиха успешно първата пълна гребна експедиция през Арктика (Full Arctic Row – FAR), която започна на 23 юни от Хаугесун, в Норвегия. Тя бе планирана и изпълнена не само като най-дългото плаване с гребна лодка през Северния ледовит океан, но и първото, в което той е прекосен с гребане от край до край.

В началото на борда започнаха Стефан Иванов и Владимир Табутов. Те преодоляха първия етап от изпитанието, преди да преустановят гребането поради рискове, застрашаващи здравето и живота им в близост до остров Фроя. 

Експедицията в най-трудните условия на планетата в северна посока продължи на 8 август, когато на греблата към Стефан Иванов се присъедини Камерън Белами от младежкия национален отбор по гребане на Южна Африка. Двамата прекосиха Полярния кръг на 15 август и се разделиха в близост до водите на Орнес, където на 20 август на борда на "Неверест" се качи синът на Стефан Иванов и най-младият гребец, прекосил океан, Максим Иванов. Двамата съобщиха, че са завършили експедицията успешно късно вечерта на 8 септември.

Това е второто успешно прекосяване на океан за двамата българи. Преди плаването през Арктика, през 2020 година Максим Иванов, който сега е на 21 години, и Стефан Иванов (52) преминаха 4444 морски мили през Атлантическия океан в сезона на ураганите.  

Баща и син гребат в подкрепа на кампанията „Да! За живот“ на Министерството на здравеопазването, така че повече хора да решат и информират близките си дали искат или не след смъртта си да бъдат донори на органите си за животоспасяващи операции. Другата мисия на Иванови е да насочат вниманието към опазването на Южния океан чрез петиция, в която всеки може да се регистрира, така че да предизвика Комисията за опазване на живите морски ресурси на Антарктика (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources - CCAMLR) да обяви нови четири млн. кв. км за защитени морски зони.

Екипажът на „Неверест“ съобщи, че е събрал проби от планктона по пътя, които да послужат на учените от Биологическия факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за изследвания на климатичните промени и глобалното затопляне.

След края на експедицията Стефан Иванов каза за БТА, че са „изнурени от умора, но и преливащи от удовлетворение“. Той добави и че довечера смятат да изядат всички пици в Лонгиърбиен, за да отпразнуват.

Още сочни подробности за експедицията има във Фейсбук и Инстаграм.