ГЕРБ внася предложения за законова промяна, която да отложи повишаването на такса смет за общините. Това каза Николай Нанков на брифинг пред служебния вход на парламента.

Промяната е в Закона за местните данъци и такси. Тя е по искане на Националното сдружение на общините, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поел ангажимент текстът да бъде внесен. С нея се отлага влизането в сила на новата наредба за формиране на такси смет с една година.

"Целта е да се прецизират процедурите, тъй като в сегашния ѝ вариант таксата би скочила от три до пет пъти за различните общини. Отлагането ще даде възможност на кадастъра, ГРАО, местната власт да изчистят проблемните текстове и да се координират", обясни Нанков.

Теменужка Петкова допълни, че от ГЕРБ внасят предложение за промяна и в Закона за управление на отпадъците. Тя е свързана с отчисленията съгласно този закон, които се събират от общините и съответно се превеждат в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

"Целогодишно общините не могат да използват и да оперират с тези средства. Това, което предлагаме, е този ресурс на практика да остава в общинските администрации - те да използват тези средства", обясни Петкова.

ГЕРБ ще се регистрира за предстоящите парламентарни избори утре, допълни Петкова в отговор на въпрос.