Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за сключване на джентълменско споразумение между основните политически партии преди предсрочните избори. Той даде заявка и за промяна на избирателната система и въвеждането на мажоритарен и пропорционален вот, предаде БГНЕС.

Той говори на среща със симпатизанти в София.

„Основният въпрос е да променим бързо Изборния закон и да дадем на хората по-голямо основание и интерес да участват в изборите“, призова Борисов.

Той е категоричен, че ако искаме да вдигнем ниската избирателна активност, трябва отсега да се каже на хората как ще се управлява:

„Отсега трябва едно джентълменско споразумение, ако мислим за държавата. Да кажем с кой може и с кой не може“.

Лидерът на ГЕРБ попита и защо няма дебат за промяна на избирателната система.

От думите му стана ясно, че вижда две възможности - смесена мажоритарно-пропорционална система или въвеждане на гръцкия модел:

„Защо не отиваме към пропорционално-мажоритарна система? Има време. Защо като агнета стоим и чакаме и хвърляме на хората вината за ниска избирателна активност. Да предложим нещо, което да вдигне вота – мажоритарен и пропорционален вот. Ще има повече желаещи, повече личности ще участват.

Да направим гръцката система - който победи, да получава бонус, за да може да направи правителство“, каза Борисов.

Той коментира и думите на Атанас Атанасов от ПП-ДБ, който по-рано днес заяви, че целта на формацията е съставяне на редовно правителство след изборите.

„Генерал Атанасов ще прави мнозинство. С кой? Но те ще опитат тайни задкулисия и това няма да мине като номер. Ще ги пита и Брюксел, и Вашингтон. България е в много, много сериозна криза. Въобще не искам да ви плаша, но ако започна да разказвам, ще си развалим настроението. Аз мога да ви гарантирам санирането и силен еврокомисар“, каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов поздрави Екатерина Захариева за избирането ѝ за еврокомисар.

„Европейската комисия избра кандидата на ГЕРБ, а не този изпратен от ПП“, каза той. Лидерът на ГЕРБ разкритикува позицията на ПП по отношение на избора на еврокомисар, наричайки ги „злосторници“, които чупят.