Комисията по отбрана на румънския Сенат ще обсъди на заседание днес с представители на Министерството на националната отбрана промени в законодателството, които да позволят на румънската армия да сваля дронове, които влизат без разрешение във въздушното пространство на Румъния. Това съобщава информационният сайт Зиаре, като се позовава на парламентарни източници, предава БТА.

Румъния, която е член на НАТО, има 650 км. обща граница с Украйна. На румънска територия вече няколко пъти падаха останки от руски дронове след атаки по пристанищна и гражданска инфраструктура от украинската страна на река Дунав. 

Фрагменти от дрон бяха открити в понеделник близо до село Периправа в източния румънски окръг Тулча. В неделя жителите на окръзите Тулча и Констанца получиха предупреждения чрез системата Ро-Алърт, а Министерството на отбраната изпрати два изтребителя F-16 да наблюдават въздушното пространство.

Сенатор Николета Паулюк, която ръководи комисията по отбрана в Сената, съобщи, че е поканила днес в 12:00 ч. представители на Министерството на националната отбрана, за да обсъдят промени в законодателството по отношение на реакцията при проникване на вражески дронове и при неразрешени навлизания в румънското въздушно пространство.

Председателят на Сената и бивш румънски премиер Николае Чука заяви в понеделник, че Румъния трябва да договори с Украйна протокол, който да позволява задействане на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) в случаите, когато руски дронове навлизат в румънското въздушно пространство.

Един от пропуските в сегашното законодателство е, че армията може да открие огън срещу подозрителен самолет, след като е опитала да влезе в комуникация с пилота. Дроновете обаче нямат пилоти, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Премиерът Марчел Чолаку увери днес, че ако бъде идентифициран дрон, който е изпратен да порази цел на територията на Румъния, той ще бъде свален незабавно, предаде Аджерпрес. Чолаку бе запитан дали в момента страната разполага с необходимото законодателство, за да може да сваля дронове, които проникват на румънска територия.

Премиерът отговори, че този въпрос отваря цяла дискусия за различните ситуации – дали дронът се намира на територията на Румъния или на Украйна, дали е насочен към цели на територията на Румъния и пр. Той увери обаче, че „ако някакъв дрон влезе на територията на Румъния, идентифициран е и е изпратен да порази цел на територията на Румъния, ще бъде свален незабавно".