Ивайло Калфин ще остане член на кабинета „Борисов-2”, докато АБВ не реши да оттегли подкрепата си от него. Това казва вицепремиерът и социален министър в интервю за Радио К2. Според него това няма връзка със заявката на Георги Първанов да подаде оставка, нито с факта дали тя ще бъде приета от партията или не.

Калфин обяви още, че не се чувства раздвоен в позициите си зам.-председател на АБВ и вицепремиер в кабинет, доминиран от ГЕРБ.

 „Аз участвам в този кабинет като представител на АБВ, ако не бях участвал в избори, не бях водил листи, не бяха гласували хората за мен, сигурно щях да се изживявам като някакъв независим експерт, но аз не съм“, каза той.

Попитан дали трябва да звъни всеки път при някой „чувствителен въпрос” на Първанов, Калфин бе категоричен, че в АБВ няма различни центрове на власт и отделни територии. Комуникацията му с лидера на партията била добра, говорят си, виждат се.

За решенията си в правителството той се водел от партийните позиции, но имал и „не малка автономия”. Като пример той посочи, че е подкрепил на заседанието на Министерския съвет новия дълг от 16 млрд лева. А на въпрос дали Първанов му е направил забележка за това, бе категоричен:

„Не и не е ставало дума. Аз не питам за всяка решение на Министерския съвет преди това какво ще каже партията, това не е възможно, все пак са ми оставили преценка за това нещо“.

Борислав Борисов

Междувременно пред Дарик радио шефът на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов заяви, че гласуването „за” заема не е било политическа грешка. Той обясни, че би гласувал за два пъти по-голям дълг, ако разходите са инвестиционни.

Обясни също така, че дали от АБВ са „звъннали” на Първанов преди гласуването, или не, това е „домашен въпрос.”

„Той подаде оставка, изразявайки несъгласие с нашето решение и квалифицирайки го като политическа грешка. Това не е политическа грешка. Категорично не приемам тази оценка. Понеже той си подава оставката на това основание, не приемам оценката, и не го приемам за основание за подаване на оставка", каза още Борисов.