Бойко Борисов повдигна идеята за смесена изборна система като тази през 2009 г. Председателят на ГЕРБ и тази сутрин коментира различни теми пред журналисти в Народното събрание. Ето какво отговори на въпросите на репортера на Клуб Z и на други медии.*

Как се приема Вашата идея за промени в Изборния кодекс?

Ами нещо подобно на 2009 г., както беше. Аз бях провокиран от изказванията на политическите лидери, когато регистрираха партиите. И понеже се говори едно и също и анализаторите казват, че нищо различно не се предлага, макар че 39 партии и коалиции (подали документи за участие в предстоящите избори – б.а.) мисля, че са достатъчно за всеки българин да намери за кой да гласува. Виждате, в Америка са две, тук са 39. Мисля, че изборът е голям.

Не искате ли служебна победа с тази промяна в изборната система?

Искате да кажете, че ако има мажоритарни избори, или както беше 2009 г. - и пропорционални, и мажоритарни, - това ще е служебна победа? Въпросът ви казва, че ГЕРБ има най-голяма мажоритарна подкрепа.

Ако мажоритарният избор е в един тур, а не в два тура, ще е служебна победа.

Благодаря!

Ще внесете ли поправките?

Няма време, а виждам и че не се подкрепя от колегите.

ПП-ДБ предлага български Марио Драги за премиер? Виждате ли такъв човек?

Марио Драги беше един много, много добър ръководител, но италианците го отхвърлиха и избраха Мелони с огромно мнозинство. Ако това е целта - след тези избори да направим нещо подобно и след това крайно десни, крайно леви да ни пометат..., тогава не виждам какъв е смисълът да се явяваме на избори. Ако ние партиите, лидерите не предлагаме управление, как после ще дойде някой неутрален човек, какъвто и да е той, ще стъпи на тези програми – коренно различни, за да ги обедини, или на места – еднакви? Ще си избере министри – българи, които никой не познава, и ще започне да управлява с мнозинство в парламента? (...) Какво би се случило, ако този неутрален – „Х“ човек, Господ, заиграе с някоя от партиите и другите не са доволни?

Пада правителството. А ГЕРБ какво ще промени, за да престане да бъде токсична партия? Вие не успявате да създадете правителство толкова време.

А някой друг успя ли?

ПП-ДБ успя.

Аз разбирам въпроса. Първо, да наречеш партия, която десетки пъти е побеждавала на изборите, просто...

Другите ви отхвърлят и нямате мнозинство.

А кой успя да направи правителство, кой създаде мнозинство? Значи всички партии са токсични – това ли казвате?

От ПП-ДБ успяха да направят правителство, а вие не успявате.

Кой е направил?

ПП и след това ПП-ДБ – две правителства направиха.

Кога? Кога?

Как кога?!

С Мария Габриел и подкрепата на ГЕРБ. Как са направили?

И преди това също направиха.

Кога? Еми аз съм правил пък три пъти така, аз пък три пъти! Пак ги водя!

Но сега не можете.

Ама и другите не могат.

Трябва да промените нещо в ГЕРБ, г-н Борисов.

(Не отговаря).

При вчерашните реакции на политическите лидери отпада ли вече възможността за джентълменско споразумение? Стои ли то въобще на дневен ред, след като пробвахте публично общественото мнение?

Вижте, аз чух, че се упражняват върху това какво е джентълмен. Да се упражняваме тогава какво е дама! Дамско споразумение да направим. Ако искат, джендърско да направим.

С Асен Василев ли?

С който искат. Благодаря ви!

*Със съкращения