Западът ще влезе в директна война с Русия, ако позволи на Украйна да нанася удари по нейната територия с ракети с голям обсег западно производство. Заплахата отправи руският резидент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Според него този ход би променил естеството и обхвата на конфликта.

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци се опитва да убеди съюзниците на Киев да позволят на Украйна да изстрелва западни ракети с голям обсег, включително американските АТАКМС и британските „Сторм шадоу“, дълбоко навътре в територията на Русия. Целта е ограничаване на способностите на Москва да извършва атаки.

Това изявление на Путин е едно от най-войнствените, отбелязва Ройтерс. В него той предупреждава, че такова разрешение би въвлякло страните, които доставят на Украйна ракети с голям обсег, в директна война, тъй като спътниковите данни за насочване и програмирането на траекторията на полета им ще трябва да бъдат извършвани от военнослужещи от НАТО. Причината е, че Киев не разполага с подобни способности.

„Така че това не е въпрос дали да се позволи на украинския режим да нанася удари по Русия с тези оръжия или не. Това е въпрос дали страни от НАТО да бъдат директно въвлечени във военен конфликт“, каза Путин пред руската държавна телевизия.

„Ако това решение бъде взето, то няма да означава нищо по-малко от директна намеса на страните от НАТО, САЩ и европейските страни, във войната в Украйна. Това ще бъде тяхно пряко участие и това, разбира се, значително ще промени самата същност, самото естество на конфликта“, допълни той.

По думите на Путин Русия би била принудена да вземе съответните решения въз основа на новите заплахи. Той не каза какви точно ще бъдат тези мерки, но в минали изказвания е споменавал за възможността враговете на Запада да бъдат снабдени с руски оръжия, за да нанесат удари по западни цели в чужбина. През юни руският президент говори за разполагане на конвенционални ракети в близост до САЩ и техните европейски съюзници.

Русия, която е най-голямата ядрена сила в света, е и в процес на преразглеждане на ядрената си доктрина, припомня Ройтерс. В нея е отбелязано, че Москва е готова да използва ядрени оръжия срещу страни, които подкрепят „агресията на НАТО в Украйна“.

„Нищо от това, което казва Путин, няма да промени позицията ни.“

Така говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано коментира думите на руския президент.

„Докато той продължава незаконната си война срещу украинския народ, ние ще продължим да оказваме помощ на Украйна, включително военна“, каза още Стано.

Той  подчерта, че по въпроса за свалянето на ограниченията върху военната помощ за Украйна няма единна позиция на ЕС и всяка страна членка взема решенията сама за себе си.