Синът на бившия финансов министър Стоян Александров - Петър, е с променена мярка за неотклонение - от задържане под стража, на домашен арест. Тя ще бъде изтърпявана с проследяваща гривна, става ясно от вчерашно решение на Софийския апелативен съд.

Клуб Z напомня, че още приживе срещу Стоян Аександров (който освен министър от правителството на Любен Беров бе и преподавател) имаше множество сигнали, че се препитава с лихварство. Сега Петър Александров е обвинен в убийство на длъжник. При това със съучастник, след отвличане на въпросния длъжник и по особено мъчителен начин за жертвата.

Случаят е от януари 2024 г., а убитият бе Кирил Русев (49 г.), който дължал пари на лихваря Александров-младши. Човекът бил собственик на фирма, която в миналото е имала ресторант в центъра на София. Майката на жертвата подава сигнал на 5 януари, че той е изчезнал предишния ден. 

Вследствие на бързи действия се оказа, че дори трупът е бил подготвен за кремация с фалшиви документи и това бе осуетено.

Както и че двамата извършители са напуснали страната пред ГКПП-Стрезимировци, показвайки личната карта на жертвата. Така опитали да заблудят разследващите, че той е излязъл в чужбина.

Тогава от ръководството на СДВР се похвалиха на нарочен брифинг, че служителят, който е приел сигнала в 6-о РУ, не го е подценил, а в рамките на 30 мин. след обаждането на майката на убития първият предполагаем извършител вече е бил задържан в СДВР. В рамките на около час и половина го е последвал и другият.

Обаче явно бързината е свършила... дотук.

В мотивите вчера да бъде променена мярката за неотклонение на Петър Александров съставът на САС специално посочваше, че...

"... от март досега разследването на престъплението се води мудно и неритмично и има неоправдана пасивност на процесуално-следствените действия".

Решението на САС е окончателно и не подлежи на протест.

Клуб Z напомня, че само преди дни и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов издаде нарочна заповед за по-строг контрол върху работата по дела с висок обществен интерес - да се осигури "срочност, ритмичност и високо качество" по тези разследвания, както и уеднаквяване на разнопосочната практика. Посочваха се делата за корупционни престъпления, организирана престъпност, причиняване на смърт при транспортни престъпления, домашно насилие, трафик на хора и др.