Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база (известна като Граф Игнатиево) заради катастрофа с "военнотранспортен самолет L – 39 ZA"* (виж бележката най-долу - б.а.). Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации, съобщи Министерството на отбраната.

По-късно стана ясно, че са загинали двамата пилоти - офицери. 

Учебният L-39 се е разбил при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. При инцидента не се е задействал катапултът, респективно парашутите не са се отворили, съобщи БНТ, цитирайки свои източници. Машината е била пилотирана от двама летци.

Премиерът Димитър Главчев, който дойде на място, каза и имената на загиналите:

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин

Те са от авиобазата в Долна Митрополия.

„В 12.17 ч, при изпълнение на тренировъчен полет, свързан с утрешните летателни демонстрации, след полетите на първите групи, е дошъл редът и на екипажа на самолет L-39 от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В 12.30 ч. са катастрофирали и са загинали“, съобщи министър Запрянов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Преди полета днес самолетът е проверен и е излетял технически изправен. Той е реновиран, извършен му е капитало-възстановителен ремонт.

„В авиобазата вече се намират представителите на военна прокуратура и инспекцията за разследване на авиационни произшествия на „Военна полиция“. Очакваме тяхното заключение, и когато завърши разследването, ще съобщим на обществеността тяхното заключение“, каза Запрянов.

Тридневен траур във въоръжените сили

В знак на почит към загиналите пилоти министърът на отбраната обяви тридневен траур във формированията на въоръжените сили.

Съболезнования на семействата, близките и колегите им изказа и министър-председателят Димитър Главчев.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров обясни, че инцидентът се е случил при провеждането на рутинен тренировъчен полет, планиран много отдавна, за който пилотите са се готвили в продължение на месеци.

„Тази задача е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия и днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното мероприятие“, посочи той.

Генерал-майор Петров определи загиналите офицери майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин като отлични летци с отлична подготовка. Той уточни, че след извършения през тази година ремонт самолетът L-39ZA е експлоатиран без проблем за учебно-тренировъчна дейност.

„Майор Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България, а старши лейтенант Дункин е млад пилот с отлични заложби, който беше една от надеждите на базата“, каза командирът на ВВС и допълни, че днес е загубил не само двамата най-добри инструктори на учебно-боен самолет L-39ZA, но и един от най-добрите си приятели.

Майор Петко Димитров Димитров завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“- гр. Долна Митрополия през 1996 г. , специалност „Летци – щурмани“. На длъжност „Началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52 090-Долна Митрополия" е от 1 декември 2021 г.

За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС.

Майор Петко Димитров е семеен.

Старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия през 2020 г., специалност „Летец пилот“. На длъжността „Младши експерт III степен в служба „Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка“ на отделение „Летателно-тактическа подготовка“ във военно формирование 52090-Долна Митрополия" е от 1 януари 2023 г.

Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС.

Двамата пилоти са изпълнявали днес тренировъчна задача с учебно-боен самолет L-39ZA като част от подготовката за участие в динамичния (въздушен) показ в рамките на Авиошоуто в авиобаза Граф Игнатиево, планирано за 14 септември 2024 г. Самолетът е подготвен за полет, съгласно Регламента за техническо обслужване на самолет Л-39ЗА(L-39ZA) и е допуснат за изпълнение на задачата в напълно изправно състояние.

На самолет L-39ZA е извършен ремонт по договор между Министерството на отбраната и AЕРО Vodochody AEROSPACE a.s. Чешка Република и е приет след ремонта през юни 2024 г.

Радев летя на F-16 малко преди това

Президентът Румен Радев и командирът на база "Авиано" в Италия бригаден генерал Тед Кларк направиха съвместен полет над Граф Игнатиево по-рано днес със самолет F-16. Полетът им бе част от подготовката за същото авиошоу, с което трябваше да бъдат отбелязани 20 години България в НАТО. Освен това трябваше да се отбележат и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС).

40 минути президентът летя на F-16 от състава на американските ВВС. В двойната кабина с него в небето беше генерал Тед Кларк, командир на 31-о авиокрило на САЩ, базирано в Авиано.

"Нашите летци във въздуха вече по нищо не отстъпват на своите американски колеги", каза Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава коментира, че е убеден, че с получаването на F-16 Block 70 ограниченията, свързани с остарялата техника, ще отпаднат. По думите му летците, които са в САЩ, получават само началната подготовка на самолета.

"За да можем ние да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да си сътрудничим с летците от авиобазата в Авиано", каза още Радев. 

Президентът удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк

Справка сочи, че L-39 Albatros е високоманеврен, реактивен, учебно-боен самолет, предназначен за първоначално и специално обучение.

Предназначен е за първоначално летателно обучение и за усъвършенстване и поддържане на летателно-тактическата и бойната подготовка на летци-пилоти. Максималната му скорост е 760 км/ч. Максималната височина на полета му е 11 500 м., а максималната далечина на полета – 980 км. Бойният радиус е 200 км.

Чешката машина е на въоръжение у нас от 38 години.

Иначе на шоуто утре се очакваха около 20 000 - 30 000 посетители.

Политически реакции

След днешната трагедия последваха и няколко политически реакции. 

Командващият ВВС генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Николай Русев - командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, следва незабавно да подадат оставка от постовете си след трагичния инцидент на авиобаза Граф Игнатиево днес, при който загинаха двама български пилоти, обяви (съ)председателят на ДПС Делян Пеевски. Те трябва да поемат отговорността за трагедията, а компетентните разследващи органи да установят причините за тази тежка катастрофа и виновните, за да се стигне до трагичния инцидент и загубата на човешки животи, се посочва още в писмената позиция на Пеевски. 

Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров обяви: "Днес е тежък и траурен ден за България. Не е време за анализи и политика. Дано този път виновните за катастрофата бъдат наказани според цялата тежест на закона. Крайно време е българските партии да забравят политическите си пристрастия и да работят заедно за модернизацията на ВВС. На карта вече са поставени не само здравето, а и животът на нашите летци.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви от Силистра: 

"Tова, което се случва днес и всичко, което става по институциите, е пълен разпад и хаос. Мисля, че и аз съм ги виждал тези пилоти. С президента Радев се разбрахме, инвестирахме във военното летище, отворихме го, върнахме пилотите ни там. Ако не ме лъже паметта, 10 млн. лв. е обучението за година на един пилот на F-16 Block 70. Имаше една песен, в която се пееше, че се уважават не тези офицери, които искат от съдбата войниците да изграждат своята кариера, а тези, които връщат живи децата на майките им."

---

* бел. ред. - въпреки че това е официалната формулировка в съобщението на МО, според всички други източници L-39 Albatros е учебен изтребител.