Едва ли в цялата история на прехода е имало по-драматичен и по-напрегнат процес по регистрация на партии за избори. Това доведе до някои много сериозни промени политическата разстановка, които най-вероятно ще доведат и до различна политическа ситуация в парламента.

В ГЕРБ-СДС нямаше никакво напрежение. Тази коалиция се регистрира в последния възможен ден преди изтичането на срока. Преди време герберите пращаха свои представители, които да пазят ред, за да може партията символично да подаде документи за регистрация първа.

"Продължаваме промяната - Демократична България" също се запази като коалиция. Тук обаче имаше напрежение и голяма вероятност "Да, България" да се отдели от коалицията и да се яви самостоятелно. От партията искаха предварителни избори за подреждането на листите, усилване на преференцията чрез споразумение водачът да не е защитен, отказ от партийни квоти.

Техните искания не бяха изпълнени, но от "Да, България" все пак решиха, че единството е по-важно за по-добро представителство на избирателите на градската десница. Това е новост за десницата, тъй като по традиция в повечето подобни случаи досега тя се разцепваше. Дори и за по-малки противоречия.

Що се отнася до ДПС драмата там бе огромна. Тази партия години наред бе символ на непоклатима стабилност. Нейната регистрация за тези избори обаче бе сюжет, достоен за турски сериал.

В крайна сметка, след огромен брой юридически и административни хватки, както и всякакви удари под кръста, двете крила на ДПС ще се явят отделно на тези избори. Хората на Делян Пеевски са в коалиция "ДПС – Ново начало". 

Тази коалиция е представлявана от Байрам Юзкан Байрам и Искра Димитрова Михайлова-Копарова. Тя е съставена от ПП "Движение за права и свободи", ПП "Новите лидери" и ПП "Български гласъ". За регистрацията на тази коалиция се произнесе Върховния административен съд. Така реално марката ДПС остана при Пеевски.

Същият съд постанови, че коалицията "Демокрация, права и свободи" не трябва да бъде регистрирана. Това бе първоначалната коалиция, сформирана от хората около Ахмед Доган.

Веднага след това обаче те регистрираха друга коалиция - Алианс за права и свободи. Тя се представлява от Румен Маринов Йончев и Веселин Малинов Пенев. В нея участват партиите "Земеделски народен съюз" и "Справедлива България обединени родолюбци".

БСП също се явява в нов формат: БСП – Обединена левица. В тази коалиция влизат общо 14 леви партии. Тя се представлява от Атанас Зафиров, който в крайна сметка успя да надделее над Корнелия Нинова, която дори бе изключена от БСП.

"Има такъв народ" се регистрира за изборите като партия. Същото е и положението с "Възраждане". В тези две партии всичко протече мирно и тихо.

Партия "Величие" също се разцепи. Тази партия ще участва в изборите, като се представлява от Албена Георгиева Пекова. Част от нея обаче ще се регистрира като коалиция "Има смисъл", представлявана от Виктория Василева. Тя бе депутатка от "Величие", а преди това от "Има такъв народ". Днес обаче ЦИК заличи регистрацията на тази коалиция, заради недостатъчен брой подписи.

Под такава форма настоящите парламентарни партии ще се явят на изборите. Как ше се представят на тях и дали ще се появят нови парламентарни партии предстои да разберем на вота.