Изстрелите, проехтяли в близост до Доналд Тръмп в неделя, докато кандидатът на Републиканската партия играе голф в щата Флорида, са били произведени от агенти на американската служба "Сикрет сървис". Служителите са стреляли, след като забелязали човек да насочва огнестрелно оръжие, най-вероятно автомат "Калашников" към бившия президент.

Въоръженият нападетел, който е избягал с джип, по-късно е бил заловен от служители на силите на реда. Това съобщи "Асошиейтед прес", позовавайки се на източници, които не са били оторизирани да обсъждат разследването.

Агентите стреляли, след като въоръженият проврял дулото на оръжие, приличащо на АК-47, през оградата на голф игрището. След това нападателят изпуснал оръжието си и избягал.

По-късно от ФБР заявиха, че Тръмп изглежда е станал обект на опит за убийство.

Според американски медии заподозреният за втория опит за покушение срещу Доналд Тръмп в рамките на около 2 месеца е 58-годишният Райън Уесли Рут. Си Ен Ен и Си Би Ес съобщиха, че той е строителен работник в Хаваи, който е бил арестуван и в миналото.

Рут редовно е публикувал в социалните мрежи за политически събития, като понякога е критикувал Доналд Тръмп.

Агенция Франс Прес го е интервюирала през 2022 г. в Киев, където той е присъствал на митинг в подкрепа на Украйна, малко след началото на руската инвазия на 24 февруари. "Путин е терорист и с него трябва да бъде приключено…", заявил е тогава той пред АФП.

Според американския републикански сенатор Линдзи Греъм, който е съюзник на бившия президент, след инцидента Тръмп е бил "в добро разположение на духа". "Той е един от най-силните хора, които познавам", написа Греъм в "Екс".

По-рано АП и Ройтерс предадоха, че предизборният щаб на Тръмп и американската "Сикрет сървис" са съобщили за изстрели в близост до бившия президент, без да уточняват дали те са били насочени към него. "Сикрет сървис", американската служба, натоварена с охраната на високопоставени политици, съобщи, че разследва инцидента, който се е случил малко преди 14 ч. местно време. "Експрезидентът е в безопасност", подчертаха от "Сикрет сървис".

На 14 юли тази година Тръмп бе ранен в ухото при предполагаем опит за убийството му на митинг в Пенсилвания. Той се завърна във Флорида през уикенда след посещение на Западното крайбрежие на САЩ, което включваши нощен митинг в Лас Вегас и събитие за набиране на средства в Юта.

Говорител на шерифската служба на окръг Палм бийч съобщи в неделя, че няма данни за пострадали.

Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис, която е конкурентка на Тръмп на предстоящите президентски избори, са били информирани за случая. 

Синът на Доналд Тръмп, Доналд Тръмп-младши, написа в Екс, че местните сили на реда са му казали, че в храстите е бил открит автомат Калашников (АК-47) и е бил задържан заподозрян, посочи Ройтерс.

АП припомня, че на митингите си Тръмп вече говори зад стена от бронирано стъкло.

Въпреки че плановете на Тръмп да играе голф в неделя не са били част от публичен график, в дните, когато не води кампания, той често може да бъде видян да практикува този спорт на някое от своите игрища. Любимото му е това в Международния голф клуб "Тръмп" в Уест Палм Бийч, което се намира на около 10 минути път с кола от имението му "Мар а Лаго". Това е един от трите подобни клуба, които бившият президент притежава във Флорида.