Френският член на Европейската комисия Тиери Бретон оттегли кандидатурата си за следващ мандат в писмо до председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и напусна настоящия състав на комисията.

Като причина той изтъква настояването ѝ всяка страна членка да издигне по един мъж и една жена. Бретон припомня на Фон дер Лайен, че преди 2 месеца изрично е написала на правителствата на страните членки, че тези които издигат кандидат за следващ мандат не е необходимо да посочват по двама души.

"Преди няколко дни в последния етап от преговорите за съставянето на бъдещия колегиум, вие поискахте Франция да оттегли моето име - по лични причини, които така и не обсъдихте с мен. И предложихте като политическа сделка предполагаем по-влиятелен портфейл за Франция в бъдещия колегиум", пише Бретон.

И завършва с думите, че е стигнал до извода, че вече не може да изпълнява задълженията си в ЕК на фона на последните събития, които според него са доказателство за "спорното управление".

Оттеглянето на Бретон става само ден преди очакваното обявяване на състава на новата комисия от Урсула фон дер Лайен. То бе планирано да стане утре на сесията на Европейския парламент в Страсбург.

Новият френски кандидат за еврокомисар е министърът на външните работи и европейските въпроси Стефан Сежурне, съобщиха по-късно от Елисейския дворец. Така Париж отново издига само един кандидат, който е мъж.

Словенският претендент също се оттегли преди седмица. Той също бе мъж, а правителството в Любляна все още няма възможност да потвърди официално кандидатурата на Марта Кос.

Урсула фон дер Лайен пътува до Страсбург и от ЕК се надяват Колегиумът да бъде представен утре, каза говорител на институцията.