Заместник-кметицата по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката ѝ бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ѝ ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста.

Откровено невежество, придружено със силова арогантност, контрира Петкова

Днес Петкова също обяви оставката си с обръщение във фейсбук:

Уважаеми пловдивчани,

Въпросът за моята оставка никога не е бил на живот и смърт, поне не за мен. Законът ми дава това право и реших да го използвам, подавайки своята оставка като заместник-кмет по “Транспорт” към община Пловдив. Вярвам, че този мой акт ще запази спокойствието и нормалната работна среда. Управлението под натиск не върши работа – нито за кмета Костадин Димитров, нито за мен, нито за „Браво, Пловдив“.

Развитието на Пловдив и неговият градски транспорт не бива и не трябва да се превръща в заложник на вътрешнопартийни разправии. Не това е пътят, а силната политическа воля, доверие и професионализъм, за да бъдат решени натрупаните в годините проблеми в сектора. С извинения от трибуната няма да стане. Със задоволяване на лични амбиции, политическа алчност и неглижиране на проблемите - също. Не е честно спрямо пловдивчани.

Аз съм сред учредителите на сдружение „Браво, Пловдив“ и като кандидат за кмет на последните местни избори преследвахме целите си заедно. Държа да подчертая – заедно. Когато тръгваме в различни посоки, е нормално да се разделим. Откровеното невежество, придружено със силова арогантност и безпардонно незачитане на знанията, опита и труда на другите не мога да приема. Успех на младите хора, дано са поели по верния път!

Използвам случая да благодаря на всички, с които работихме през последните няколко месеца - това са хората зад кадър, които ежедневно дават най-доброто от себе си, този тежък сектор да функционира.

***

Обвинения от съратници

В сряда миналата седмица общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив" свалиха доверието си от Савина Петкова и ѝ поискаха оставката на пресконференция. Става въпрос за петимата общински съветници от формацията - Ангел Молев, Борислав Инчев, Ерол Садъков, Любомир Паунов и Яна Димитрова, както и председателят ѝ Веселин Костов. Причината, по думите им, е несправяне с поверения ѝ ресор и съмнения за корупция, съобщи БТА.

От сдружението коментираха, че проблемите с градския транспорт на Пловдив продължават и изразиха съмнение, че Петкова има нерегламентирани връзки с превозвачите за "пазене" на фирма "Хеброс бус". Лошото обслужване от страна на шофьорите, неспазване на графиците, липса на климатици, бездействие спрямо Google Maps са част от проблемите, посочи Костов. Според съветниците трябва да има стриктен контрол и безкомпромисни санкции.

Групата на "Браво, Пловдив" в Общинския съвет правела анализ и предписания за проблемите в обществения транспорт. От там изразиха готовност да посочат нов техен член за заемане на поста заместник-кмет по транспорта. 

До момента няма нито едно изменение на наредбите за градския транспорт и паркирането в града, а общинското дружество "Екобус" не функционира и отчита загуби, коментираха общинските съветници. Не е реализирана зелена зона в града, като такава има само в квартал "Капана", обяви Яна Димитрова.

Разговор с кмета

Изненадана и натъжена съм от безпочвените обвинения на тези млади хора, които вероятно изпълняват чужди нареждания, коментира тогава за БТА Савина Петкова. Тя подчерта, че при провеждането на обществената поръчка за линиите на градския транспорт фирма "Хеброс бус" е участвала в консорциум с други превозвачи, голяма част от които изпълняват на 99 процента ангажиментите си.

Проверяваме, санкционираме и дори прекратихме договора от 2016 г., но проблемите в сектора са много, каза Петкова и допълни, че част от решенията им изискват държавна политика. Зам.-кметицата припомни, че община Пловдив е подала проект за европейско финансиране за закупуване на 20 електрически автобуса, зарядни станции и изграждане на депо, за който се очаква решение дали ще бъде одобрен.

Кадровите решения в сектора са изцяло на "Браво, Пловдив", не мои, каза Петкова. Тя се обърна към общинските съветници на формацията, като им припомни, че имат възможност за законодателна инициатива и могат да входират предложенията си за изменения на наредби в Общинския съвет. Петкова благодари на служителите на общинското предприятие „Организация и контрол по транспорта”.

Поканена съм в екипа на Костадин Димитров от него и ще разговаряме дали ще остана на поста, каза тогава Петкова. По думите ѝ всеки заместник-кмет е с оставката си в джоба и това не я притеснява.

Връзка с бивш депутат от БСП

Кметът на Пловдив е представител на ГЕРБ. В случая явно става въпрос за проблем с един от партньорите на партията на Бойко Борисов в управлението на града.

Справка показва, че сдружението "Браво, Пловдив" се е явило на местните избори през 2023 г. с регистрацията на партия „Българска прогресивна линия“ на бившия депутат от БСП Красимир Янков.