Проблемът на Република Северна Македония (РСМ) не е с България, а да започне преговорната рамка, приета като заключение на Европейския съвет от всички страни членки. Това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев.

В петък в страната ни бе президентът на РСМ Гордана Силяновска, която бе приета от държавния глава.

"Очаквам този заявен стремеж за откритост, за конструктивизъм да бъде поет и от правителството на РСМ", каза Радев относно разговора му със Силяновска.

Той коментира и напрежението, което възникна заради липсата на знамето на Република Северна Македония при посещението на Силяновска в президентството.

"Нека да е ясно, това не беше нито държавно, нито работно посещение и аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения", каза Радев.

Формално поводът за посещението на Силяновска бе оперна постановка.

До последно не беше ясно дали въобще тя ще има среща с държавния глава Румен Радев.

По думите на българския президент последно на посещение у нас е бил президент на РСМ и сега следва той да отиде на посещение там. Държавният глава заяви, че такова намерение е отбелязано и се очаква официална покана. 

Редно е да изчакаме заключенията на компетентната комисия и тогава да се спекулира. Така коментира президентът катастрофата с учебно-бойния самолет на "Граф Игнатиево", при която двама български пилоти загинаха.

Той призова да не се допускат "политически спекуланти", които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата и да се вживяват в ролята на прокурори и съдии.

Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео не може да доведе до някакви реални достоверни заключения какво се е случило, каза Радев. Той подчерта, че много фактори трябва да бъдат анализирани.

Християн Мицкоски: Няма да мълчим

Република Северна Македония е подготвена да изгражда добросъседски отношения, "но когато червените линии са преминати, на българския посланик ще бъде връчен демарш". За това предупреди в понеделник премиерът на страната Християн Мицкоски в отговор на въпрос за липсващото държавното знаме на Северна Македония на снимката на президента на страната Гордана Силяновска и колегата ѝ Румен Радев на срещата им в София.

"По-важното е, че Европа и светът можаха да видят кои са истинските намерения на ръководството в София. Те не са вписването на българите в Конституцията (на Северна Македония). Това е най-малкият проблем, много по-голям е необходимостта да покажат мускули. В миналото, когато македонското достойнство се унижаваше, това не правеше впечатление. Няма повече да правим политика с приведен гръбнак и винаги, когато червените линии са преминати, ще реагираме. Искаме да изграждаме добросъседски отношения, но добросъседството е двупосочна улица и като такава ние планираме да вървим по нея. Ако някой смята, че ще мълчим и униженията ще продължават, това няма да се случи", заяви Мицкоски пред медиите след участието си в бизнес закуска с Македонско-германската бизнес асоциация в Скопие.

По думите му делегацията на Северна Македония не е реагирала в петък заради трагичния инцидент със загиналите пилоти.

Силяновска съзнателно е приела, снимала се е и след това сама е публикувала (във Фейсбук - бел.ред.) снимката в президентството в София, на която са знамето на България и на ЕС, реагираха в поредното си съобщение по темата от опозиционната СДСМ.

"Този скандал щеше да остане незабелязан, ако обществото не реагира бурно и затова опитите да се покаже някаква сила след този дипломатически провал е само безполезен опит да се оправдае дилетантството и наивността на ВМРО-ДПМНЕ и Силяновска. Този скандал потвърждава, че правителството и институциите, ръководени от Мицкоски и Силяновска, нямат капацитет за международна политика, още по-малко за осигуряване на по-добри условия за страната в международна рамка. ВМРО-ДПМНЕ няма знания, капацитет и отговорност да ръководи държавата на международно ниво и с тях няма да има напредък в нито една област", ​​казва се в съобщението от понеделник на СДСМ.

Темата с липсващото на снимката на двамата президенти знаме на Република Северна Македония продължи да бъде сред водещите заглавия на повечето медии в страната и в петък. 

В събота от кабинета на Силяновска изпратиха съобщение, че ще поискат обяснение от българска страна. В неделя медиите съобщиха, че от Министерството на външните работи и външната търговия ще извикат в понеделник българския посланик в Скопие Желязко Радуков.

БНР информира привечер в първия работен ден от седмицата, че Радуков е бил поканен на разговор във ведомството.