Земетресение с магнитуд 5,2 e разлюляло окръг Вранча, Румъния в 17:40 часа българско време, сочат данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е станал на около 57 км. от град Брашов.

Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН съобщи, че дълбочината на земетресението е била 131 километра.

Трусът е усетен и в Северна България, съобщиха медиите.

Засега няма информация за пострадали хора или материални щети в Румъния или България.

Земетресението е усетено на много места в Североизточна България, коментира пред БНР професор Емил Ботев от Националния Институт по геофизика, геодезия и география. По думите му трусът е типичен за района на Вранча, но заради дълбочината от около 130 км. е нямало въздействие върху инфраструктурата.

"От това земетресение до територията на нашата страна са повече от 200 км., поради което затихването на сеизмичните вълни е значимо. И ние можем да докладваме, че на територията на нашата страна това земетресение е усетено от хората на много места в Североизточна България, но усетено слабо или съвсем слабо и без никакво въздействие върху инфраструктурата", обясни Ботев.

На 4 март 1977 г. земетръсният окръг Вранча бе ударен от трус с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер. В България случаят е познат като Свищовското земетресение по името на града, който тогава дава 109 жертви. Общо над 1600 души са загиналите, като повечето от тях губят живота си в румънската столица Букурещ.