"Ние сме първи. Другите трябва да подкрепят първите. Погрешен разговор. Демокрацията изисква този, който иска да управлява, да осигури парламентарно мнозинство чрез преговори, принципи, задачи, подбор на хора. Аз съм най-добрия за премиер и другите да ме подкрепят - не е най добро начало за разговор."

Това заяви пред БНТ бившият премиер Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България". Думите му бяха насочени към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и изявленията му за това как трябва да се направи правителство.

"Работим да върнем доверието на гражданите. Загубихме го и заради това, че не продължи сглобката. Разбираме, че хората бяха разочаровани. Ние се борим за техните права, за техните интереси. Направихме политическа саможертва. Поехме отговорността без да имаме ясно парламентарно мнозинство", каза още Денков.

И допълни:

"Защо не направи Бойко Борисов правителство? Защото го е страх."

Денков заяви, че няма как страната да се оправи, без да се намали съществено корупцията.

Според Денков фигурата на независим премиер, каквато те предлагат, не трябва помирява партиите, а да приеме приоритетите и да състави кабинет в преговори с тези политически сили.

"Ние нямаме доверие на Борисов. Няма да имаме доверие и на човек, който е посочен от Борисов, а там ще се появи и Пеевски", каза още Денков.

Той допълни, че докато бе премиер ГЕРБ и ДПС са подкрепяли правителството, но медийно постоянно са работили против него.

На въпрос защо не са били приети антикорупционните закони, докато е бил министър-председател, Денков посочи, че ГЕРБ са отказали да ги подкрепят.

"Те не ги приемаха ние натискахме", обясни той.

Попитан защо тези закони са вкарани в Плана за възстановяване и устойчивост той изтъкна, че това е дефиницията на европейското финансиране - пари срещу реформи.

"Европа на сълзи не вярва, вярва на реформи. Затова спряха парите и на Орбан. Очакват от България да проведе реформите, които ще ни направят нормална европейска държава", каза още Денков.

Той призна, че "Продължаваме промяната - Демократична България" често са сами в антикорупцинните реформи и изтъкна, че това би трябва да е знак към българските избиратели.

"Това, че обикновено се чувстваме сами е проблем, който могат да решат българските граждани", изтъкна Денков.

Той допълни, че съдебната реформа не е успяла, защото срещу нея има много съпротива. По отношение на ДПС на Ахмед Доган Денков заяви, че ако те подкрепят антикорупционните закони, то "разбира се, че са добре дошли".

"Къде е Борисов? Борисов трябва да се определи", каза още Денков.

И за пореден път изтъкна, че Пеевски командва и ГЕРБ.

"Видяхме го в разговорите по време на сглобката", каза още Денков.