По планините в момента е облачно и тихо, на места духа слаб вятър, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). По-късно във високите части се очаква да вали дъжд, който да премине в сняг.

Условията за туризъм ще са добри дообед, посочиха от ПСС.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините облачността ще е значителна и на места ще превали слаб дъжд, по най-високите върхове на Рила и Пирин - слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър в ниските части от север-североизток, а по билата от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра - около 8°.

Да не бързаме с пухенките

„От събота започва едно плавно повишение на температурите и ще влезем в едно прекрасно есенно време – само за гроздобер, почивка и релакс. Следващата седмица ни очаква прекрасно време. Много повече слънце и много по-малко валежи“.

Това рък каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

От сряда до петък може да има леки следобедни превалявания. От понеделник максималните температури ще бъдат 24-25 градуса, а минималните - 10-12 градуса.

„Изкарахме двата най-студени дни през септември – неделя и понеделник и въпреки това сме с 2,5 градуса над нормата. Да не бързаме с много големите якета. Ще става топло, но есенно, няма ги вече летните температури“, допълни проф. Рачев.

За щастие бурята „Борис“, която взе жертви и причини огромни щети в Европа, подминава България.