Твърдението, че във Франция няма да се издават повече разрешения за изграждане на вятърни централи, е невярно. Това сочи проучване на специализирания сайт factcheck.bg.

Това е поредна проверка по темата и тя касае публикация в издание на неформалния лидер на партия „Величие“ Ивелин Михайлов.

През юли и август в социалните мрежи отново се разпространи вече опроверганото от екипа на Factcheck.bg твърдение, че Франция е взела решение да спре издаването на разрешения за инсталиране на вятърни турбини.

Този път твърдението идва от публикация в сайта „Красива Силистра“, издаван от фирма с едноличен собственик и управител Ивелин Михайлов – създателят на атракциона „Исторически парк“. На 3 юли сайтът публикува материал със заглавие „Край с вятърната енергия във Франция“. Заглавието и текстът на публикацията са идентични с тези от 28 март в анонимния сайт Saprotivata.bg, които Factcheck.bg опроверга в началото на април.

В идентичните публикации в двата сайта се цитира решение на Държавния съвет във Франция, който е най-висшата съдебна инстанция в страната, по отношение на нормите за допустимите нива на шум при работата на вятърните турбини. Текстът неоснователно твърди, че Франция няма повече да издава разрешения за инсталиране на ветрогенератори.

Както Factcheck.bg установила още през пролетта, със своето решение от 8 март 2024 г. Държавният съвет е отменил протоколите, регулиращи шума от работата на вятърните турбини. Това са няколко последователни документа, одобрени от изпълнителната власт, в които се урежда начинът на измерване на звуковото въздействие при издаването на разрешения за строителство на вятърни паркове. Решението се позовава на липсата на оценка за въздействие върху околната среда при първоначалното изготвяне на тези протоколи. В него се отбелязва също, че те не са били подложени на обществено обсъждане. Регулаторните документи са отменени заради неспазена процедура при приемането им, а не заради техния смисъл и съдържание.

Решението не е забрана за изграждане на вятърни паркове

В свое становище от март Асоциацията на производителите на възобновяема енергия във Франция обяснява, че отмяната на тези няколко документа връща в сила регулаторната рамка от 2011 г. – тогава са приети последните протоколи, които не са отменени от съда. Според организацията допустимите шумови норми от 2011 г. са били същите като отменените сега от съда, а разликата е единствено в методите на измерване.

Източник на информацията в двете идентични публикации е прессъобщение на една от организациите жалбоподателки по делото. Това е Федерацията за устойчива околна среда (Fédération Environnement Durable), чиято дейност е посветена изцяло на борба с развитието на вятърната енергия във Франция.

Проверката на Factcheck.bg през март показала, че разпространението на невярното твърдение за забрана на вятърната енергия във Франция следва вече изследван модел за координирано споделяне на публикации против зелената енергия. Това разследване установило, че мрежата от профили, страници и групи, свързани с „Исторически парк“, системно участва в разпространение на дезинформация по тази тема, а също и по въпроси свързани с войната в Украйна. Участници в същата мрежа са отговорни и за новата, лятна вълна на споделяне на твърденията, че Франция е забранила вятърните турбини.

Проверено

Не е вярно, че във Франция няма да се издават повече разрешения за изграждане на вятърни централи. Висшата съдебна инстанция в страната е отменила няколко документа, чрез които се регулира звуковото въздействие на вятърните турбини. Те са отменени поради неизрядна процедура при приемането им, а не заради техния смисъл и съдържание, заключават от Factcheck.bg.

Иначе, преди дни в интервю пред bTV Ивелин Михайлов обяви, че на предстоящите парламентарни избори вероятно ще се кандидатира за депутат от Плевен.

Припомняме, че „Величие“ изненадващо влезе в настоящото Народно събрание (НС). Михайлов обаче не бе кандидат за депутат в него. Парламентарната формация впоследствие се разцепи и разпадна.

Временна комисия в НС пък обследва данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов, неговия комплекс „Исторически парк“ в село Неофит Рилски, в т.ч. престъпления, свързани с пране на пари.

Комисията завърши с обширен доклад, който след решение на парламента от 8 август бе изпратен на Прокуратурата, ДАНС, МВР и Министерството на финансите.