Националната електрическа компания (НЕК) обяви обществена поръчка за ПАВЕЦ "Чаира" на стойност над 220 млн. лева без ДДС.

От Министерство на енергетиката съобщиха, че процедурата е за пълна подмяна на два хидроагрегата, които са силно амортизирани. Изпълнителят трябва да достави и подмени генератори, турбини, основни и спомагателни съоръжения, системи за контрол, да извърши изпитания и да въведе в експлоатация хидроагрегат 1 (ХА1) и хидроагрегат 4 (ХА4).  

Прогнозната стойност на поръчката е 220 526 890 лв. без ДДС, а срокът за изпълнението ѝ е фиксиран на 42 месеца. Крайният срок за подаване на офертите от желаещите да участват е 15 ноември 2024 година. 

В началото на септември България и Япония подписаха енергиен меморандум, в който, според прессъобщението на Министерство на енергетиката, сред най-важните теми е насърчаването на сътрудничеството между компании от двете страни за ПАВЕЦ "Чаира".

Конкретно за това беше посочена корпорацията Toshiba, която е производител и доставчик на оборудването за централата и собственик на техническата и производствената документация по проекта. Подобен меморандум беше сключен и с Корея. 

Процедурата по обществената поръчка ще включва проектиране, изработка, доставка на съоръженията, демонтаж на съществуващите и монтаж на доставените нови съоръжения, авторски надзор, настройка, изпитвания и въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и отстраняване на дефекти в гаранционния срок на цялото оборудване, посочено в техническата спецификация, информират от министерството.

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата помпено-акумулираща ВЕЦ в региона. Служебният енергиен министър Владимир Малинов е заявил, че възстановяването на работата ѝ е сред основните приоритети на правителството, посочва ведомственото прессъобщение.