Българският бизнес ще получи до 549 млн. лв. като компенсация за скъпия ток, който плаща в периода между 1 юли и края на годината. Средствата за това ще дойдат от Фонд "Сигурност на електроенергийната система", като не се очаква да се използват пари от бюджета. Плащанията започват от утре.

Това съобщи днес служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, след като правителството прие проект на Решение за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода между 1 юли и 31 декември 2024 година.

Кръгът на потенциалните бенефициенти по програмата се разширява, обясни Малинов, уточнявайки, че механизмът предвижда компенсация на 100% от разходите на цена над 180 лв. до реалните разходи, които дружествата ще платят до края на годината. Към бенефициентите са добавени операторите на електропреносни и електроразпределителни мрежи.

Служебният министър уточни, че Европейската комисия (ЕК) е одобрила тази държавна помощ, каквато на практика представлява компенсаторният механизъм. Становището на ЕК е, че той е аналогичен с предишни подобни мерки, прилагани през 2021 г., както и през други години.

Малинов коментира на брифинг, че проблемът не засяга единствено България, а е регионален. В последните месеци се забелязват изключително високи цени на тока и в Гърция, Румъния и Унгария, посочи той.

Очаква се по програмата да бъдат подпомогнати над 633 000 небитови потребители.