Асоциацията на прокурорите в България излезе с декларация заради отказа на финансовия министър Владислав Горанов да увеличи заплатите на магистратите В становище, адресирано до Висшия съдебен съвет (ВСС), премиерът Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов, прокурорите казват, че не приемат поведението на Горанов. Наскоро пред ВСС той заяви, че няма как възнагражденията да бъдат увеличени, просто защото това изисква закона.

"Асоциацията на прокурорите в България не може нито да приеме, нито толерира подобно отношение към законността. Ако в една държава министър не приема за нормално да спази закона, то този министър не живее в правова държава", се казва в позицията на прокурорите.

Магистратите поискаха увеличение с 12 %, защото възнагражденията им не са били актуализирани от три години. На заседанието финансовият министър отказа исканията с иронична реч, като дори предложи да отпадне текста от закона, който регламентира актуализирането на заплатите.

Преди дни с подобна позиция излязоха и от Съюза на съдиите.

От асоциацията на прокурорите припомниха на министъра, че разпоредбата, която той не приема за нормално да спази, е предвидена в закона гаранция за независимостта на съдебната от изпълнителната власт. Те прилагат и цитат от Монтескьо, който е автор на теорията за разделението на властите:

Не може да има също така свобода, ако съдебната власт не е отделена от законодателната и изпълнителната. Ако тя е съединена със законодателната, животът и свободата на гражданина ще се окажат във властта на произвола, защото съдия ще бъде законодателят. Ако съдебната власт е съединена с изпълнителната, съдията би могъл да има силата на угнетителя

Според прокурорите Горанов разглежда закона като лесно преодолима пречка от позицията на силата.