"Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи."

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Долна Митрополия. 

Днес там беше отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. 

Държавният глава изказа съболезнования и съпричастност към близките и колегите  на пилотите. "Днес се разделяме с двама достойни летци", каза той.

Още веднъж да призова да се престане със спекулациите преди компетентната комисия да е приключила своята работа и да научим реалните факти“, каза още Румен Радев в отговор на въпрос за разследването на инцидента. 

„Има ясно назначена комисия, с ясни отговорности, аз съм абсолютно убеден, че тази комисия и прокуратурата ще извършат всички необходими действия, така че да имаме обективно разследване на този случай“, отбеляза държавният глава.

На мястото са министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи и колеги на подп. Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.

Двамата загинаха в петък, 13 септември, по време на тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39 ZA, част от авиошоу в авиобазата по повод 20 години от приемането на България в НАТО и по време на деня, в който президентът Румен Радев посети базата за генералната репетиция.

Във вторник от военната прокуратура в Пловдив съобщиха, че събраните до момента данни показват, че майор Петко Димитров е пилотирал самолета в момента на катастрофата.

Намерената черна кутия на машината все още не е разчетена. В понеделник тя е била изпратена в поделението в Долна Митрополия, въпреки че бе съобщено, че ще бъде изпратена в Чехия.