Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) не е подписало навреме документите за авансово отпускане на допълнителни средства на над 20 общини. 

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев на брифинг пред журналисти в парламента.

"Чува се, че пак са тръгнал комисионери по кметовете", обяви още Василев.

Миналата седмица парламентът увеличи проектите, които общините ще изпълняват, от 2536 на 2885 и финансирането им до 7,3 млрд. лева. За 2024 г. тяхната стойност е 4,5 млрд. лева. От тях 3,8 млрд. лева идват от държавния бюджет, а почти 800 млн. лева  - от европейски програми. Работата по изпълнението им обаче закъснява.

Асен Василев припомни, че финансовата министърка Людмила Петкова е посочила, че в бюджета има 1,7 млрд. лв. за общинските проекти и попита защо регионалното министерство не обработва подадените заявления за допълнително финансиране в срок.

"Това за мен говори, че някой иска да ни върне към стария режим, където едни комисионери обикалят общините и се договарят с всекиго поотделно. Идеята за отпускане на тези средства от бюджета беше именно, за да не се случва това", заяви бившият финансов министър.

Василев уточни, че в подхода на МРРБ няма тенденция, а засегнатите общини се управляват от различни партии.