Съветът на ЕС ще обсъди на 10 октомври в Люксембург актуалното състояние на приложението на Шенгенското законодателство от България и Румъния. Това се посочва в програмата за работата на институцията за началото на следващия месец. информира БТА.

Министрите на вътрешните работи ще разговарят за общото състояние на Шенгенското пространство. Европейската комисия ще представи доклад за Шенген с данни от последните две години. В документа ще бъдат очертани заплахите за общото пространство без гранични проверки. Министрите ще обсъдят също въпроса за повишаването на устойчивостта на външните граници на ЕС. 

Унгарското председателство на Съвета на ЕС ще представи актуалното състояние на пълното приложение на Шенгенското законодателство в България и Румъния, се посочва в документа. Отбелязва се, че нашата страна и Румъния бяха приети в Шенген с решение на Съвета на ЕС от 30 декември миналата година. От пролетта на тази година отпаднаха проверките по морските и въздушните шенгенски граници на двете държави, като Съветът на ЕС не постигна необходимото единодушие за решение за прекратяване на проверките и по сухопътните граници. Определянето на дата за премахване на тези последни проверки изисква допълнително решение, се пояснява в документа за предстоящото заседание.