Кандидат-депутатка с двойно гражданство бе заличена от листите за парламентарните избори на 27 октомври заради недостатъчна уседналост. Решение в този смисъл взе Централната избирателна комисия (ЦИК) в петък.

Съгласно последните промени в Конституцията от декември 2023 г., кандидати за народни представители могат да бъдат и българи с повече от едно гражданство.

От това се е възползвала Катя Деведжиева-Зеленай, която е гражданин на Република Словакия. Тя е била освободена от българското си гражданство през януари 1998 г. На 28 март 2024 г. с указ на вицепрезидента Илияна Йотова обаче то е възстановено. Но това не е достатъчно, за да имаш право да си депутат (или министър) съгласно последните промени в Конституцията. В основния закон има още едно изискване – да си живял последните 18 месеца в страната.

Катя Зеленай обаче е подала заявление за постоянен адрес в община Сливен на 13 май 2024 г. - само пет месеца преди датата на изборите, която се съблюдава от ЦИК.

Затова и регистрацията й като кандидат за народен представител бе заличена. Тя бе номинирана в два района от партия „КОЙ - Компетентност, отговорност и истина“ - Сливен и Ямбол.

Районната избирателна комисия в Сливен вече е заличила Катя Зеленай от листата на КОЙ, стана ясно на днешното заседание на ЦИК. Очаква се това да стори и РИК-Ямбол.

Зеленай има право да обжалва решението на ЦИК. Засега няма информация тя да е сторила това.