Израел е предприел "малки, прецизни нападения" през границата в Ливан и се планира по-голяма наземна операция, обявиха двама официални представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Не е ясно дали Тел Авив е взел окончателно решение за по-широка операция. Израелската армия не коментира характера на нахлуването, вместо това изпрати съобщение, в което твърди, че се "подготвя за следващите стъпки в боевете" в изявление в понеделник. В изявлението още се казва, че началникът на северното командване на Израел, генерал-майор Ори Гордин, наскоро е одобрил тактически бойни планове с офицери, които потенциално биха участвали в сухопътна офанзива в Ливан, съобщава "Таймс оф Израел".

Американски представител: Инвазията на Израел ще бъде ограничена

Час по-рано американски официален представител разкри пред "Вашингтон пост", че Израел планира да нахлуе на територията на Ливан, най-вероятно днес. По думите на анонимния източник инвазията е щяла да бъде ограничена. Той добавил, че Америка не разполага с точна информация кога може да стартира нападението, но изтъкна, че САЩ не са казали и няма да нареждат на Израел да спре с операциите си, тъй като подкрепят правото на Израел да се защитава.

Американският служител, цитирайки дискусии в администрацията на Байдън през уикенда, обяснил, че тогава изглеждало, че Израел планира голяма сухопътна инвазия. Но изглежда в изминалите часове планът бил преправен и израелската армия вече си поставяла значително по-скромни цели - да нахлуе, за да унищожи тунели на "Хизбула", ракетни установки, скривалища с оръжия и друга инфраструктура и след това да се изтегли обратно.

"Израел има планове за ограничена операция, която е неизбежна. На една позиция са с американците. Доколкото разбираме, те няма да направят нова Газа", каза израелски представител, запознат с операцията.

Американският служител обяви, че израелците са посочили, че ще проведат ограничени нападения в редица села по границата. Стратегическата цел, твърди запознатото лицe, е да се гарантира, че "Хизбула" не може да поддържа капацитета си да атакува израелските общности от другата страна на границата.

"Не очакваме да изглежда като 2006 г.", увери служителят, визирайки последния голям конфликт между Израел и "Хизбула", когато при мащабна офанзива загинаха 121 израелски войници.

Байдън: Трябва да прекратим огъня веднага

Администрацията на Байдън все още е загрижена за възможността планираната като ограничена операция, да прерасне в нещо по-голямо и дългосрочно, обяснява служителят. Държавният глава е информирал израелците за притесненията си.

Публично президентът на САЩ Джо Байдън даде да се разбере, че се противопоставя на израелски сухопътни операции в Ливан.

"Знам повече, отколкото си мислите, и съм съгласен, че те трябва да спрат. Трябва да прекратим огъня веднага", подчерта Байдън в отговор на въпрос дали е запознат с информацията за израелските планове за сухопътна инвазия в Ливан и дали е обезпокоен от подобен ход.

Борел минути преди интервенцията: Трябва да бъде избегната

Всяка нова израелска интервенция в Ливан трябва да бъде избегната, заяви броени минути преди нахлуването върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той е на посещение в Мексико и оттам ръководи извънредна неформална видеоконференция на външните министри от страните членки. Тя бе свикана заради ескалацията в Ливан.

По думите му ЕС трябва да поднови призива си за незабавно прекратяване на огъня между “Хизбула” и Израел. А гласът на дипломацията трябва да бъде чут от всички.