Ирландия изпревари Бахамите и се превърна в деветото най-значимо данъчно убежище в света, според класацията на организацията "Такс джъстис нетуърк" (Tax Justice Network), цитирана от Ройтерс, която провежда кампания за данъчна прозрачност.

Първата поява на Ирландия в челната десетка я нарежда до страни като Британските Вирджински острови, които са начело в класацията и Нидерландия, която се изкачва нагоре след 11-то място в предходния доклад през 2021 г., пише БТА.

Проучването измерва обема на корпоративната финансова активност в страните, включително паричните потоци, прозрачността и предлаганите данъчни схеми, правейки класацията въз основа на точки.

"Такс джъстис нетуърк" е особено критична към британските отвъдморски територии като Вирджиновите острови, но подчертава също и нарастващата мощ на Ирландия.

Списъкът беше публикуван малко, след като Ирландия получи 14 милиарда долара неплатени данъци от "Епъл" (Apple), след като Европейският съд отсъди, че благоприятното третиране на производителя на "айФон" (iPhone) е било незаконно. 

Говорител на ирландското финансово министерство обяви, че страната не е данъчно убежище и се предприемат стъпки за справяне с агресивното данъчно планиране чрез реформа на законодателството. Той добави, че Дъблин подкрепя международната данъчна реформа. 

Приходите от корпоративни данъци в Ирландия скочиха през изминалото десетилетие – от 4,4 милиарда евро през 2015 г. до очаквани 29,5 милиарда евро тази година, без да се отчитат неочакваните приходи от "Епъл".

Постъпленията, плащани основно от американските мултинационални компании, са 28 на сто от всички събрани данъци в Ирландия, което прави държавните финанси на страната едни от най-силните в Европа.