Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА - Президентът на САЩ Барак Обама и кубинският лидер Раул Кастро  ще се срещнат в Панама на 10 април т.г в рамките на годишната конференция на страните от Северна и Южна Америка. Във Вашингтон се е състоя вторият кръг на американско-кубинския диалог, който започна през януари. Представители на двете делегации отбелязали, че има напредък за подновяване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана, които бяха прекъснати през 1961 г. Оставало единствено да бъде определена дата за откриването на посолства в столиците на САЩ и Куба.

По време на втория кръг от американско-кубинския диалог Хавана настояла отново САЩ да извадят страната от списъка на държавите, поддържащи тероризма. Това не е опредено като условие за подновяване на дипломатическите отношения, но било определено като „много важен въпрос“ за кубинската страна.

Културният диалог между двете страни вече започна и в Хавана пристигна американска делегация, която е водена от помощник-държавния секретар на САЩ Робърта Джейкъбсън, съобщи радостанция от Маями. В делегацията са звездата от различни реалити шоута Парис Хилтън и прочутият модел Наоми Кембъл. Парис Хилтън проявила голям интерес към провеждащия се в Хавана годишен фестивал на пурите. Внучката на основателя на хотелската верига „Хилтън“ особено много се разнежила, когато посетила сградата на първия хотел от веригата с 500 стаи и голямо казино, открит от дядо и Конрад Хилтън през 1958 г. По това време  25-етажната сграда била най-голямата в системата на фирмата в Латинска Америка.

След революцията на Фидел Кастро през 1959 г, кубинският лидер установи в хотела щаба си за няколко месеца, като неговият кабинет бе в стая №2324. След това „Хилтън“ бил национализиран и прекръстен „Хавана Либре“ ("Свободна Хавана"), както се нарича и днес.

През първите години  от блокадата на Куба, наложена през 1961 г., повечето американски хотели западнали. Нямало кой да поправя повредилите се климатични инсталации и асансьорите. Боята от фасадите се къртела , а тягостният им вид се подсилвал от това, че нощем неоновите надписи не светели заради икономии на ток. Освен това нямало и посетители, след като режимът на Кастро закрил всички казина, които преди това били въртени от мафиотските босове на Коза ностра.

Във фоайето на хотела този уикенд се състоя коктейл за американските гости, където Парис Хилтън и Наоми Кембъл ухажвали сина на Фидел Кастро – Фидел Кастро Баларт, наричан просто Фиделито.

Парис Хилтън си направи селфи с Фиделито Кастро.

Парис си направила с него селфи и го пуснала с коментар в Инстаграм: „Куба, бейби! Тук има хубава архитектура“.  Под друга фотография реалити звездата написала текста: „Позирам пред сградата на оригиналния „Хавана хотел Хилтън“ , която дядо ми откри тук през 1958 г."

Междувременно миналия месец Върховният съд на САЩ присъди в полза на кубинската компания „Кубатабако", която водеше съдебна битка около марката пури „Коиба“, с американската фирма „Дженерал сигар“, намираща се в щата Делауеър. Пурите от тази марка досега бяха продавани в САЩ от „Дженерал сигар“, която е част от „Скандинавска пурена група“. Решението на съда забранява на американската фирма да използва „Коиба“ като своя търговска марка. Съдебната победа на „Кубатабако“ е повече символична, отколкото реална. Засега още не е отменено ембаргото срщеу вноса на кубински стоки в САЩ. Американските граждани могат да пътуват до острова в рамките на културния обмен, но могат да внасят в Съедниените щати  ограничен брой пури и ром „Хавана либре“ на стойност до 100 долара. 

През дкември 2014 г. Обама заяви, че е време да бъде вдигнато търговското ембарго срещу Куба. За да бъде започната свободдна търговия между двете страни е необходимо решение на Конгреса, който се контролира от Републиканската партия.