"Започваме да публикуваме имената на мутрите, които търгуват с гласовете на хората."

Такава заявка дава неформалната общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията - BG Elves ("Българските елфи") в публикация в социалните мрежи, в която в действителност се съдържат имена и на места - прякори. Както и в чия полза, според "елфите", купуват те гласове.

Това е втора подобна "справка" в рамките на дни, след като бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, също във фейсбук пост, изброи някои прякори по области, но без да посочва имена.

Данните на "елфите" съдържат трите имена на хора и са за областите Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик и Перник, като разбивката е и по общини и по по-малки населени места, дори квартали. 

Така например в Благоевград срещаме прякори като Булдоко, Бръмбаро, Шаборда, Бабичо, Мишката. В Сандански са Борецо, Апаша и нежното Пухи. В списъка са и Гърмен, Симитли, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Петрич, Разлог, Велинград, Септември, Радомир и др. Пет имена са посочени за търговци на гласове само за област Кърджали. 

Сред изброените са кметове, полицейски началници, горски служители, общински съветници, лихвари и дори депутати.

"Гласуването ще се контролира с химикалки с микрокамери, закупени от Ali Express", четем бележка към "подсекция" Ракитово.

Спомената е и класическата схема "дърва срещу глас". 

Дали това е само първа част предвид факта, че са публикувани имена само в пет области - съдейки по заявката на BG Elves - да.

На този фон от МВР демонстрират всеки ден активност с прессъобщения за заловени купувачи на гласове, но какво се случва след това с тях, кои са поръчителите и стигнало ли се е до върха на пирамидата, традиционно остава неясно.