Минути преди да изтече крайният 24-часов срок за задържането на депутата и кандидат за такъв на вота на 27 октомври Джейхан Ибрямов, Централната избирателна комисия взе решение за снемане на имунитета му по искане на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

"За" гласуваха 13 от членовете на комисията - единодушно решение на всички присъстващи.

Решението на Назарян

По-късно стана ясно и че председателят на парламента Рая Назарян е свалила депутатската защита от наказателно преследване на Ибрямов. 

Днес в 17:53 часа в деловодството на Народното събрание (НС) беше получено искане от и. ф. главен прокурор на основание чл. 70 от Конституцията на Република България до председателя на парламента Рая Назарян относно разрешение за привличане като обвиняем и задържане на народния представител Джейхан Ибрямов, съобщиха от пресцентъра на парламента тази вечер. 

Въз основа на задълженията си по Конституцията на Република България и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, председателят на Народното събрание разрешава свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов, се посочва в информацията. "Подробно мотивираното решение" на председателя на парламента също бе изпратено на медиите. 

Искането от главния прокурор е заведено в деловодството на Народното събрание и всички народни представители могат да се запознаят с него, заявяват още от НС.

Назарян взима решението си сама, тъй като в момента парламентът е в предизборна ваканция. По-рано бе съобщено, че тя е свикала Председателски съвет по казуса с Джейхан Ибрямов. 

Двоен имунитет

А Ибрямов съгласно законите има имунитет и като депутат, и като кандидат за такъв. Той е бил задържан вчера в 19:10 ч.

Малко по-рано днес говорителката на ЦИК Росица Матева коментира, че комисията има практика да уважава всички искания на прокуратурата за сваляне на имунитет на кандидати за народни представители. 

Предстои да видим какво обвинение ще повдигне прокуратурата, която от вчера до тази вечер продължава да мълчи. бТВ се позовава на свои източници, като твърди, че Ибрямов е бил хванат с белязани банкноти на стойност 100 000 лева при обща стойност на "поискани" средства 400 000 лева. Имало и запис на неговия глас, според държавното обвинение.