България е отново в предизборна кампания. В поредния епизод на Z-Каст ви представяме народния представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Мартин Димитров – един от шампионите по преференции и пренареждане на листите през последните няколко години. 

Сега той е кандидат в два района – първи е в листата на ПП-ДБ в Русе, но е поставен чак 13-и в 24-и МИР-София. Фатално ли ще е това за него, или ще се превърне в Любимец-13 – чуйте какво мисли той в новия епизод на подкаста ни.

Освен това, 47-годишният икономист има сериозен опит в българския парламент - още от 2005 г. 

„По-обезпокоителното е, че последните години има сгромолясване на качеството (в Народното събрание)“, е неговият поглед отвътре. Той дава пример със случилото се на последното заседание на настоящото НС на 27 септември – „окупиране на трибуната на парламента, късане на кабели, викане, къртене, въобще хулигански прояви“. 

Вина за това имат освен непосредствените изпълнители – „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН), но и ГЕРБ и председателят на 50-ото НС Рая Назарян, смята Мартин Димитров.

„И затова следващият председател на парламента трябва да бъде човек, който да може да въдворява ред“, коментира той. 

Защо обаче ПП-ДБ все се оказва в малцинство и не може да прокара вижданията си, например, за борба с корупцията?

„Ние търсим подкрепата на всички за важните неща“, отговаря Димитров. 

„Но проблемът идва от другаде – че по тежките антикорупционни мерки често оставаме сами. Другите си намират повод или да ги няма, или да си намерят причина да не гласуват, или направо да гласуват против.“

Кандидатът за народен представител обаче има добра новина: 

„И тя е, че покрай конфликта „Доган – Пеевски“ много маски паднаха, много неща се видяха и има шанс българското общество да си даде сметка колко сме затънали в проблемите със зависимости, корупция и т.н.  Така обществото може да стане още по-настоятелно и да иска решения. Винаги от там тръгват нещата – от общество, което иска истински антикорупционни мерки и което е непримиримо в тези си искания.“

  • Какви икономически мерки предвиждат от ПП-ДБ?
  • Какви може да се последствията от конфликта в Близкия изток?
  • Кога ще влезем в Шенген и Еврозоната?
  • Едно и също здравно лоби ли влияе на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“?
  • Ще се покачат ли или ще паднат още цените на горивата?

Отговорите на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 168-и епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ