Прокуратурата внесе в съда искане за определяне на мярка постоянен арест за Джейхан Ибрямов. Предстои адвокатите и съдията да се запознаят с материалите. Близкият до Ахмед Доган политик e в ареста с прокурорско постановление за 72 часа, след като парламентът и ЦИК свалиха имунитета му. Той обаче няма как да остане в ареста без санкция на съд повече от тези 72 часа. Ибрямов е обвинен за търговия с влияние за обществени поръчки в МО.

От обвинението съобщиха, че депутатът е задържан с белязани пари - 100 хил. лева.

"Господин Ибрямов е обяснил, че парите ще се ползват за купуване на гласове. Сумата, която е казал, че му е необходима за това, е много по-голяма - милиони левове. На първо време му е необходима сумата от 400 000 лева, като е поискал 200 000 лева от свидетеля и е казал, че другите ще набави по друг начин. Потвърждават се и от разпитите, и от СРС. Той обяснил, че ще използва парите, които ще получи от свидетеля, за такива цели. А всъщност парите, които той ще му предостави, ще бъдат, за да въздейства върху длъжностни лица от Министерство на отбраната във връзка с обществени поръчки. Споменал е поръчки, които са от милиони левове до хиляди левове. Разбирайте, делото е на два дена", посочи прокурор Ваня Стефанова.

До акцията на Комисията за противодействието на корупцията (КПК) се е стигнало, след като тя е сезирана с оперативна информация от МВР. Шефът на националната полиция Мирослав Рашков разказа как се е стигнало до нея - на 9 август т. г. е проведена специализирана полицейска операция срещу организирана група за данъчни престъпления. Сред обвинените е и бизнесменът Мирослав Тодоров, който познава Ибрямов от дълги години, а от 2019 г. били в близки контакти. Той започва да свидетелства срещу него - че иска пари за уреждане на обществени поръчки, за които твърди, че ще се ползват за купуване на гласове. Според прокуратурата е било възможно Ибрямов да търгува с влияние, тъй като в последните 6 парламента е бил член на комисията по отбрана.