Американската технологична компания "ОупънЕйАй" (OpenAI) събра нови 6,6 милиарда долара от инвеститори. Новият кръг финансиране оценява създателят на чатбота с изкуствен интелект "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) на 157 милиарда долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА. По този начин компанията затвърждава статута си на едно от най-скъпите непублични дружества в света, заедно със "СпейсЕкс" (SpaceX), космическата компания на Илон Мъск, и китайския гигант "Байтденс" (ByteDance), компанията собственик на "ТикТок" (TikTok), допълва агенцията.

Въпреки това стартъпът, който стартира вълната от генеративен изкуствен интелект (AI) с разработката си "ЧатДжиПиТи" в края на 2022 г., все още не е печеливш.

"ОупънЕйАй" очаква да загуби около 5 милиарда долара тази година, въпреки приходите от около 3,7 милиарда долара, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Генеративните модели за изкуствен интелект, обучени чрез огромни количества данни, за да създават уникални текстове, изображения и друго съдържание, са енергоемки и изискват авангардни електронни чипове като тези на "Енвидиа" (Nvidia), които са все още много скъпи.

"Следващият модел ще бъде по-голям, а по-следващият още по-голям. Това е дейност, която изисква значителен капитал", заяви Сара Фрайър, главен финансов директор на "ОупънЕйАй".

Базираната в Сан Франциско компания очаква приходи от 11,6 милиарда долара през следващата година, според в. "Ню Йорк Таймс".

Чатботът се използва от "повече от 250 милиона души по света", заяви Фрайър и допълни, че той допринася и за продажбата на неговата по-усъвършенстваната версия както на физически лица, така и на разработчици, които създават свои собствени генеративни услуги с изкуствен интелект.

Въпреки това, "ОупънЕйАй" губи пари всеки път, когато някой използва услугата му", заяви Едуард Зитрон, основател на компанията И Зед Пи Ар (EZPR), фокусирана върху стартъпи за потребителски технологии.

Компания "няма стратегия за постигане на рентабилност", добави той.

Набирането на средства ще доведе и до трансформация на компанията, основана през 2015 г. като организация с нестопанска цел.

Сара Фрайър потвърди по-рано тази седмица, че "ОупънЕйАй" ще излезе на печалба, дори ако основната ѝ мисия остане създаването на "общ изкуствен интелект (интелигентен като хората) за доброто на човечеството".

"Ние просто искаме да бъдем по-традиционна компания. Защо да усложняваме неща, които не е необходимо да бъдат сложни", заяви тя, като допълни, че "компанията работи за всички заинтересовани страни".

Но промяната не е по вкуса на всеки.

Илон Мъск, който участва в стартирането на "ОупънЕйАй" през 2015 г., редовно обвинява стартъпа, че го е "измамил" и че е "предал" мисията си.

Няколко съоснователи напуснаха компанията, а Мира Мурати, главен технологичен директор, подаде оставка миналата седмица.

"Както във всички компании, има развитие (...) и това като цяло е много добро", заяви Сара Фрайър.

Тя отказа да коментира възможността Сам Алтман, съосновател и главен изпълнителен директор на "ОупънЕйАй", да получи за първи път дял, който да го направи мултимилиардер.

През ноември миналата година бордът на директорите на "ОупънЕйАй" уволни Алтман. След няколко дни обаче той беше възстановен на поста си, подкрепен от огромното мнозинство служители и основния инвеститор в компанията - "Майкрософт" (Microsoft).

Кръгът на финансиране, ръководен от компанията за рисков капитал "Трайв Кепитъл" (Thrive Capital), привлече най-големият корпоративен поддръжник на стартъпа "Майкрософт" (Microsoft), който вече е инвестирал 13 милиарда долара в "ОупънЕйАй", производителя на чипове "Енвидиа" (Nvidia), японския инвестиционен гигант "СофтБанк" (SoftBank) и държавния фонд на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в сферата на изкуствения интелект (MGX).

"Беше важно да имаме по-разнообразни партньори-инвеститори, но връзката с "Майкрософт" остава дълбока", коментира Сара Фрайър. "Ще продължим да споделяме интелектуална собственост и да пускаме продукти заедно", допълни тя.

Компаниите са се съгласили да не инвестират в конкуренти, пише "Файненшъл таймс".

"Искаме да сме сигурни, че нашите инвеститори наистина са фокусирани върху "ОупънЕйАй", каза Сара Фрайър.

Въпреки статута си на пионер в генеративния изкуствен интелект, стартъпът не е "имунизиран" срещу конкуренция. Големи или малки, повечето технологични компании се конкурират с общи или специализирани чатбот асистенти, базирани на изкуствен интелект.

"Безплатната версия на "ЧатДжиПиТи" е идентична с тази на "Клод" (Claude) на "Антропик" (Anthropic), "Копайлът" (Copilot) на "Майкрософт" и дори на чатбота "Грок" (Grok), на компанията на Илон Мъск "Екс" (X). Всички използват подобни методи за обучение (на своите чатботове), от което следват сходни резултати", допълни Зитрон.