Навършващата се днес една година от безпрецедентното кръвопролитно нападение на радикалната палестиинска групировка "Хамас" на територията на Израел, дало началото на войната в ивицата Газа, е централна тема в западните медии, посочва БТА.

На 7 октомври отбелязваме годишнината от един ужасен ден, последван от една трагична година, пише френският в. "Монд" в редакционната си статия.

"Изтреблението, извършено от "Хамас" на 7 октомври 2023 г., тласна израелско-палестинския конфликт към нова, радикализирана фаза. Отговорът на Израел бързо надхвърли границите на самозащитата и прие формата на неограничено отмъщение", отбелязва авторът Жером Фенолио, директор на френското издание. "Това насилие подкопава шансовете за постигане на траен компромис", смята той.

"В същото време е важно да назовем какво беше извършено в онзи ден: умишлен акт на изтребление, който нищо, никаква причина, никакво страдание не може да оправдае в очите на всеки добросъвестен наблюдател, който не одобрява факта, че едно човешко същество може да бъде убито заради това, което е. В онази събота еврейските граждани на Израел, заедно с други граждани, се оказаха изправени пред оръжията на една терористична група, съюзена с друга, ливанската "Хизбула", подкрепяна от тоталитарен военно-религиозен режим, този на иранските молли, които отричат правото им да съществуват заедно в тази част на света", се добавя в статията.

"Година след началото на войната в Газа насилието в Близкия изток се разраства спираловидно", пише от своя страна британският в. "Индипендънт". Една година "след съдбоносната атака на "Хамас" срещу Южен Израел Близкият изток е въвлечен във война, която не показва признаци да приключва и изглежда върви към по-лошо", допълва изданието.

Първоначално ответната офанзива на Израел беше съсредоточена върху ивицата Газа, но през последните седмици фокусът се измести към Ливан, където въздушните удари отстъпиха място на бързо разширяваща се сухопътна офанзива срещу бойците на "Хизбула", които изстрелват ракети към Израел от началото на войната в Газа, посочва "Индипендънт".

"Следващият на прицела на Израел е заклетият му враг Иран, който подкрепя "Хамас", "Хизбула" и други антиизраелски сили в региона", обръща внимание британското издание. "След като миналата седмица Израел беше подложен на масиран ракетен обстрел от Иран, той обеща да отговори. Ескалиращият конфликт рискува да привлече по-дълбоко участие на САЩ, както и на подкрепяните от Иран бойци в Сирия, Ирак и Йемен", отбелязва още "Индипендънт".

Въпреки че "Хамас" постигна целта си да въвлече Израел в конфликт, организацията и съюзниците ѝ платиха тежка цена: армията ѝ е унищожена, нейният бастион в Газа е превърнат в място на смърт, разрушения и мизерия, а висшите лидери на "Хамас" и "Хизбула" бяха убити, посочва вестникът.

Но въпреки израелското предимство във военно отношение, войната е проблематична и за премиера Бенямин Нетаняху, който не успява да върне десетките израелски заложници в плен на "Хамас", което води до масови протести в страната; освен това премиерът не успя да постигне "пълна победа" срещу въоръжената групировка, планираната ограничена офанзива в Ливан се разраства и е възможен сблъсък с Иран. Отношенията със САЩ и други съюзници са обтегнати, а икономиката на страната се влошава, обръща внимание "Индипендънт".

Днес "хората ще спрат, за да си спомнят" за трагичния 7 октомври преди година, пише британското издание "Файненшъл таймс".

Очаква се хиляди израелци да отдадат почитта си на мемориала на музикалния фестивал "Нова" - мястото на рейв партито преди година, на което "Хамас" уби 364 души и отвлече 44 посетители и служители.

Други ще се отправят към площада на заложниците в Тел Авив, където семейства и поддръжници водят кампания за освобождаването на отвлечените. Възпоменателни церемонии ще се проведат в различни общности, които са загубили съседи и роднини при нападенията, по-специално в кибуца Бери, където бяха убити повече от 100 души, а 32-ма бяха взети за заложници, посочва "Файненшъл таймс".

Една година след началото на войната в Газа опасенията от конфликта в Ливан се засилват, подчертава на свой ред американският в. "Вашингтон пост".

На фона на опасенията от разширяване на конфликта, през нощта боевете в Израел и Ливан продължиха. През нощта ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) обявиха, че са поразил цели, свързани с разузнавателния щаб на Хизбула, и оръжеен склад в Бейрут. По данни на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците в Ливан са загинали стотици, а повече от 1,2 милиона са разселени, посочва "Вашингтон пост".

Френският в. "Фигаро" цитира изявлението на президента Еманюел Макрон по повод днешната годишнина, който заяви в "Х", че "болката остава толкова силна, колкото беше и преди година".

"Няма да забравим нито жертвите, нито заложниците, нито семействата, чиито сърца са били разбити от отсъствие или очакване", подчерта френският държавен глава.