Зам.-изпълнителният директор на Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК, това е бившата Агенция за приватизация) Петър Петров е починал. Това се разбира от стенограмата от заседанието на Министерския съвет (МС) на 27 септември.

Петров бе депутат от „Атака“ в 42-ото Народно събрание. Той бе и адвокат на партията, както и на лидера й Волен Сидеров по някои от делата срещу него.

На 27 септември МС взе решение да назначи Анита Великова за член на Изпълнителния съвет на АППК.

“За осигуряване на дейността на органа за управление на Агенцията е необходимо попълването на състава и назначаването на нов член на изпълнителния съвет - заместник изпълнителен директор, притежаващ необходимите образователна степен, професионален опит, потенциал и качества за успешно осъществяване на функции на агенцията”, обяви тогава пресцентърът на МС.

Защо е било овакантено мястото, обаче, не бе посочено. Това се разбира от стенограмата от правителственото заседание. Тогава по точката докладва министърът на икономиката и индустрията Петко Николов:

„До настоящия момент съставът на Изпълнителния съвет на Агенцията се състоеше от членове: Петя Александрова – изпълнителен директор, която всички вие познавате, Божидар Момерин и Петър Петров – заместници. Поради, за съжаление, причина настъпила смърт на члена на Изпълнителния съвет г-н Петър Петров, за осигуряване на дейността на органа за управление на Агенцията е необходимо назначаване на нов член на Изпълнителния съвет, притежаващ, разбира се, необходимите образователна степен, професионален опит, потенциал и т.н.“

Министърът след това предлага за поста Анита Великова.

„Тя в момента работи там, от дълги години, и заема поста директор на административна дирекция в Агенцията за публични предприятия и контрол“, заявява Петко Николов. Номинацията на Великова е одобрена.

Петър Петров е починал на 6 септември, съобщи пред Клуб Z главният секретар на АППК Анчо Василев. Петров е имал здравословни проблеми, свързани най-вече със сърцето.

Роденият през 1966 г. Петров бе член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол – предшественика на АППК, от 2010 г. до 2013 г. След това беше избран за народен представител от „Атака“ в 42-ото Народно събрание (по време на правителството „Орешарски“). Тогава Петров стана зам.-председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, както и член на Комисията по правни въпроси.

За зам.-изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол бе назначен от Министерския съвет на 15 май 2017 г. - в началото на мандата на третото правителство на Бойко Борисов. Тогава ГЕРБ управлява в коалиция с „Обединени патриоти“ – националистическо обединение, в което бе и партия „Атака“.

През 2019 г. Агенцията за приватизация бе трансформирана на Агенция за публичните предприятия и контрол. Тогава й бяха вменени и допълнителни функции, свързани с осъществяване координацията на държавната политика по отношение на публичните предприятия, както и дейности, касаещи контрола върху някои от концесиите.