Секционните комисии да предават своите документи он лайн, за да се избегне обичайното напрежение в края на изборния ден и изборната нощ. Това коментира пред БНР Стоил Цицелков, член на обществения съвет към ЦИК и представител на "Обединение честни избори".

"Става въпрос за цяла нощ. Заключен си и нямаш право да отидеш дори до личния си автомобил. Хора припадат. Много по-лесно би било тези документи да се предадат онлайн", смята Цицелков, подкрепяйки предложението на група граждани. 

Според него моделът, при който партиите назначават изборната администрация, е неработещ.

"Ще видите неграмотни председатели на секционни избирателни комисии, такива, които не знаят български, както и такива, които сте гледали на камерите да правят манипулации. Тези хора получават предупредителни протоколи, но това дори не ги спира да участват отново в избори", коментира Цицелков. 

И допълни, че изборният закон все още оперира със срокове, които са писани, когато администрацията беше временна.

"Създаваше се много малко преди изборите, сроковете бяха съкратени. Те все още не са актуализирани за перманентна администрация. За да влязат в сроковете, партиите подават какъвто списък имат от миналите избори, защото знаят, че по-късно могат да го актуализират с нови имена – такива, които не са преминали обучение и без аргументи защо", каза още Цицелков.

Според него добрата практика е дори някой да бъде сменен, той да е човек, който е преминал обучение и е държал някакъв тест за квалификация.

"Това не е записано в закона и трябва да мине през парламента", каза още Цицелков.

И допълни, че ЦИК не е излязла с методически указания и промени все още биха могли да се направят.

Цицелков коментира и предложението протоколите в СИК да се запечатват в предвалително осигурени пликове, които да не могат да се отворят без да стане видимо нарушаването на целостта им.

"Масово протоколите идват празни, чувалите не са запечатани. Това е една практика на българските избори", изтъкна Цицелков.

Цицелков привества и предложението да се полага изпит след обучение за участие в СИК:

"Те дори не се явяват. Стимулът е едва 20 лева. Не е достатъчен".