Доналд Тръмп е провел до седем частни телефонни разговора с Владимир Путин, откакто е напуснал президентския си пост. Освен това, той тайно е изпратил на руския държавен глава машини за тестване на проби за коронавирус в разгара на пандемията, пише журналистът Боб Удуърд в книгата си, съобщава АП.

Разкритията са направени във „Война“ - най-новата книга на станалия известен покрай аферата „Уотъргейт“ репортер на "Вашингтон пост". В нея подробно се описва разочарованието на президента Джо Байдън от израелския премиер Бенямин Нетаняху, както и асортимента от телефони за еднократна употреба на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, пише БТА. Асошиейтед Прес и други американски медии са получили предварително копие на книгата, която трябва да излезе следващата седмица.

В сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отрече пред РБК Путин и Тръмп да са разговаряли по телефона.

Директорът по комуникациите на Тръмп Стивън Чънг също отхвърли написаното. „Нито една от тези измислени от Боб Удуърд истории не е вярна и е дело на един наистина луд и ненормален човек, който страда от изтощителен случай на Синдрома на умопомрачението от Тръмп“, казва се в изявлението на Чънг.

Преди това Тръмп е разговарял с Удуърд за книгата на последния от 2021 г. „Страх. Тръмп в Белия дом“. По-късно бившият американски президент заведе дело, твърдейки, че Удуърд никога не е имал разрешение да публикува записите на интервютата им. Издателят и журналистът отхвърлиха твърденията му.

Разкритията на Боб Удуърд за разговорите между Тръмп и Путин се базират на разказ на източник на журналиста, чиято анонимност е запазена. Става въпрос за помощник на бившия американски президент, пише "Ню Йорк Таймс".