Единствените успехи на МВР и прокуратурата относно купуването на гласове са "в желанията на Пеевски да разчисти свои нововъзникнали политически опоненти, довчерашни партньори". Това каза пред бТВ бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. Така той коментира действията на институциите по повод предотвратяването на контролирания вот.

"Други акции на полиция и прокуратура с по-съществен резултат не съм видял. Наблюдаваме една тенденция, която за съжаление става все по-изразена. Тя е по линия на противоборството на довчерашните партньори, които очевидно са във война. Едните създадоха човек, който нарекоха "феномена". Те търсят защита от държавата и институциите, но пропускат, че допуснаха точно тези институции да бъдат превзети от този "феномен", който сега ги използва като бухалки. И когато бухалките удряха по други хора - нямаше проблем", добави Демерджиев.

Според него е ясно кой купува гласове на тези избори.

"Видяхме много снимки на хора с определени надписи, които търсят ново начало. Тези хора оперативно са познати в средите на МВР. За съжаление, на пазара за гласове този път една нова политическа сила стана монополист. Големият проблем е, че тази нова политическа сила, преди да възникне, имаше вътрешен министър, който сега е в листата ѝ. И аз нямам отговор как хората, назначени от Калин Стоянов, ще противодействат на купения вот, но нека видим", заяви бившият вътрешен министър.

Той подчерта, че изборите се провеждат най-вече от началниците на полицейски управления и нагоре по вертикала.

"Да, сега има нов вътрешен министър, но успя ли той да сформира екип? Да започнем от главния секретар - имаме един, изпълняващ функциите, който е в болнични вече твърде много време. Оказа се, че има епидемия сред част от служителите в МВР. В Пловдивско също има много болни началници на полицейски управления, които очевидно чакат да приключат изборите, за да оздравеят", каза още Демерджиев.

И допълни:

"Ясно се показа, че Калин Стоянов не е онзи независим министър, за който постоянно тръбеше. Напротив – оказа се пуделът на Пеевски, който се намира в неговите списъци на първо и второ място в два избирателни района".

Демерджиев изтъкна, че по времето, по което той е бил вътрешен министър, е имало рекорден брой образувани досъдебни производства. 

"Задачата на МВР е да събере достатъчно данни, да ги внесе в прокуратурата и оттук насетне въпросът е към прокуратурата. Колко от тях завършиха с присъди? Нещата са в ръцете на полицията, до момента, в който дадем достатъчно доказателства на прокуратурата", каза Демерджиев.