Ураганът "Милтън" се усили до пета категория и се очаква в сряда да достигне сушата по западното и централното крайбрежие на щата Флорида. На места са се образували огромни задръствания, а горивата са изчезнали от колонките на бензиностанциите, разказват българи пред Нова.

Телевизията е интервюирала сънародници на място, като актрисата Красимира Кузманова и Веселин Христов, които живеят в американския щат.

„Останахме, но следим новините. Очаква се ураганът да премине южно от нас”, обяснява Веселин Христов, който живее във Флорида. „Заредили сме колите с гориво предварително. Ако положението се влоши, може и да се евакуираме. Въпреки че питейна вода в магазините трудно се намира, ние сме се подготвили”, допълва Христов.

Според Красимира Кузманова хората са много добре подготвени, но същевременно не всички се съобразяват с указанията на властите.

„За съжаление, прогнозите са много стряскащи. Ние се евакуирахме в понеделник. Във вторник вече имаше километрични задръствания, а горива по бензиностанциите липсваха”, разказва българката.

Масово хората са обковали прозорците на къщите си със специални платна, които да предотвратяват счупване при силен вятър.

Българката Таня Караджова, която живее в Сейнт Питърсбърг, споделя следното пред журналисти от телевизията:

"Има пет зони за евакуация в нашия щат. Аз съм в D, която все още не е обявена за евакуация. Най-големите тревоги са от наводненията, не толкова от разрушенията от вятъра. Тампа Бей е един от най-населените, но и най-уязвими райони, защото там Мексиканският залив е с по-плитко крайбрежие. Вятър със скорост 150 км/ч е най-лошият вариант за нас. Мои колеги вече тръгнаха към други щати. По много от магистралите има цистерни, които да помагат на закъсали коли. Със сигурност милиони хора ще останат без ток."

Местните власти в САЩ предупреждават, че "Милтън" ще бъде много по-страшна буря от предишния ураган, който премина през Флорида. В края на септември "Хелийн" разруши цели общности в шест щата и отне живота на над 200 души. Тогава стихията първо достигна сушата в Биг Бенд, Флорида, след което се насочи към Джорджия, Южна Каролина, Северна Каролина и Тенеси.